Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

Kevin De Bruyne nem játszott jól kedden a St. James Parkban. Sárgát is kapott azért, mert túl korán végzett el egy szabadrúgást – abszurd, de hát ez a szabály – és akár még ki is állíthatták volna, ha lapot kap a 64. percben az Ayoze Perezzel szemben elkövetett szabálytalanságáért (simán sárgát ért a megmozdulás).

Ezek után Pep Guardiola le is cserélete, mielőtt kiállítják, bár lehet, hogy enélkül is lehozta volna a pályáról De Bruynét. Ugyanis a belga középpályás mindössze egyetlen meccset játszott végig a világbajnokság óta – a Huddersfield elleni 3-0-s győzelmet hozó mérkőzést.

Ha kezdőként lép pályára, akkor általában 65-70 perc van benne. Ez persze a sérülésének az eredménye és mivel a City kerete elég mély, nem is nagyon volna értelme erőltetni a műtött térdét. A szezonból még mindig hátra van négy hónap. Ha ez az óvatoskodás azt eredményezi majd, hogy De Bruyne játékának központi szerepe lesz a hajrában, akkor ez az óvatosság Guardiolát igazolja.

Még akkor is, ha a bajnoki cím most távolinak tűnik a Newcastle elleni verség után (bár még így sem lehetetlen küldetés) még mindig ott van a Bajnokok Ligája, plusz két kupa. A szezon kezdetén azt lehetett érezni, hogy inkább a BL-re fókuszál majd az együttes, mert egy végső győzelemmel véglegesen az elitbe kerülne a City.

Ennek ellenére igencsak bizarr volt, ami Newcastle-ben történt. Ugyan már az első percben megszerezték a vezetést, de mintha ez inkább a City-t zavarta volna meg jobban. Pedig a mezőny második legrosszabb hazai mérlegével rendelkező Szarkák otthonában nyerni gyakorlatilag kötelező. Viszont a vendégek játékából hiányzott a dinamika és pontatlanok voltak, Guardiola meg igen hamar frusztrálttá vált emiatt.

 

 

A City előzőleg nyolc meccset megnyert zsinórban és a legutóbbi hat mérkőzésen összesen 26 gólt szereztek miközben egyet sem kaptak. Ugyanakkor az már korábban is világossá vált, hogy ez a csapat nehezen tud nyomás alatt teljesíteni. Nincs igazi vezéregyéniség a pályán és ez talán Guardiola vezetési stílusának következménye, ami miatt a játékosokból egyszerű fogaskerék válik egy olyan gépezetben, melyet az oldalvonal mellől irányítanak.

Senki nem volt a pályán, aki lenyugtassa az idegeket és magához ragadta volna a kezdeményezést. Bár a Newcastle-nek mindössze két kapura tartó lövése volt, de miután Salomon Rondon egyenlített, érezni lehetett, hogy lesz még egy második hazai gól. Ugyanez volt a Crystal Palace és a Leicester elleni vereségek során is: hiába dominált a City, hiányzott az a kis extra, ami a javukra dönthetné el a meccset.

De Bruyne az a játékos, aki megoldást nyújthat az ilyen szituációkra. Nem olyan klasszikus vezéregynéniség, mint Roy Keane vagy Patrick Viera volt, de képes arra, hogy megváltoztassa a játék képét. Sok oka van annak, hogy a City miért nem olyan jó most, mint az előző szezonban volt – ebben a bajnoki idényben már 16 pontot szórtak el, míg az előző kiírásban összesen 14-et – viszont De Bruyne sérülése, a hiánya, majd a lassú formába lendülése egyértelműen jelentős tényező.

Tavaly februárban Guardiola kijelentette, hogy De Bruyne akár az Aranylabdát is elnyerheti, korábban meg azt közölte a katalán edző, hogy a belga a legjobb játékos, akit valaha edzett. „Nem csak egy meccsen játszik így. Egész szezonban, minden harmadik nap képes erre a teljesítményre. Nehéz olyan játékost találni Európában, aki úgy futballozik, mint ő” – mondta Guardiola.

 

 

Az aktuális szezonban viszont De Bruyne a perifériára szorult. Ebben benne van az is, hogy Bernardo Silva remek teljesítményt nyújt és emiatt nem kellett siettetni De Bruyne visszatérését a sérülése után. Viszont az előző szezonban a belga nyolc gólt szerzett és tizenhat gólpasszt adott – idén egy gólnál jár és egyszer sem adott gólpasszt. Minden csapat megérzi, ha ilyen szinten eltűnik a kreativitás. Érdemes itt megjegyezni azt is, hogy a kulcspasszok átlaga kilencven perc alatt 3,1-ről 2,6-ra csökkent.

Nehéz dolga van annak, aki mély elemzést akar készíteni a Cityről, mert amúgy nagy különbséggel szoktak meccseket nyerni. Nem mellesleg ez jellemző az erős klubokra, de azért bőven van különbség aközött, hogy jól elvernek mindenkit amikor a toppon vannak, mint amikor meg kell törni egy szívósan küzdő ellenfelet.

Még mindig van ideje De Bruynének arra, hogy megmentse ezt a szezont. Tekintve, hogy csak egy mérkőzést játszott végig teljesen és tulajdonképpen még mindig sérülés után lábadozik, butaság lenne őt okolni és kritizálni ezért. Ugyanakkor a Newcastle, a Leicester, és a Palace elleni vereségek megmutatták, hogy még egy ilyen erőforrásokkal rendelkező csapat, mint a City, bizony megérzi De Bruyne hiányát.

Kapcsolódó cikkek