Európa LigaLabdarúgás

Kezdődik a tavaszi hadjárat: Leverkusen-Ferencváros beharangozó

2023. március 08.

Az Európa-liga nyolcaddöntőjében a Bayer Leverkusen lesz a Ferencváros ellenfele, a zöld-fehérek reménykednek benne, hogy az álom tovább folytatódik.

Megfogyva bár, de törve nem

A Ferencváros kerete apróbb változáson ment keresztül az őszi csapathoz képest, hiszen Aissa Laidouni a Bundesligában – és az Európa-ligában – szereplő Union Berlinhez igazolt, míg érkezett a nyáron már jól megismert Owusu Kwabena, valamint – Mbenty Abena mellett – a Vitesse kölcsönjátékosa, Baden Frederiksen. Azonban példátlan sérüléshullám sújtja a Fradit, nem léphet pályára Samy Mmaee, Tokmac, Muhamed Besic, utóbbi sérülése ráadásul szinte pótolhatatlan veszteség lesz. Besic kiesésésvel nem maradt olyan embere Csercseszovnak (Anderson Esitin kívül), aki a kontrák megállításában minőségben fel tudná venni a versenyt a bosnyákkal. Samy Mmaee hiánya a labdakihozataloknál okozhat fejfájást, de minden bizonnyal nem erre fog bazírozni a Ferencváros.

Erős ellenfél, Xabi Alonsóval a kispadon

Noha a Leverkusen nem szerepel sziporkázóan a Bundesliga jelenlegi idényében, a spanyol trénerrel egy labdás dominanciára építő játékstílust honosult meg a németeknél. Ugyanakkor a magas labdabirtoklási számok ellenére, góljaik nagy részét a Xabi Alonso-éra alatt átmenetekből szerezték – emiatt igencsak érzékeny veszteség Besic kiesése. A leverkuseniek az ősszel Fradival egy csoportban szereplő Monacót búcsúztatták a playoff-körben, tizenegyespárbaj után. A csapat kulcsfigurái Robert Andrich, Jeremie Frimpong, valamint Florian Wirtz. Andrich a csapat összetartásában játszik fontos szerepet, gyakran ő az átmenet a védelem és a támadók között. Frimpong egy nagyon magas pozíciót felvevő szárnyvédő, aki a szélek bontásában vesz részt. A sérüléséből visszatérő Florian Wirtz pedig képes a pálya tengelyében, vagy akár szélen is világklasszis teljesítményt nyújtani.

Mit várjunk?

Mivel a Ferencváros idegenben kezd, valószínűleg egy védekező alapállásból igyekszik majd kontrázgatni. A védelemben párharcokban erős, ám labdával gyenge képességű labdarúgók állnak Csercseszov rendelkezésére. Középen Vécsei Bálint visszatérésével maradhat a duplahatos megoldás, míg Tokmacot a 2023-ban zseniálisan futballozó Marquinhos helyettesítheti. A Leverkusen biztosan rá akarja erőltetni ellenfelére az akaratát, de átmenetekből még veszélyesebbek – kevés esélyt látok arra, hogy a Fradi kinyílna Németországban. Az biztos, hogy a maximális taktikai felkészültség, párharcerősség, Fradi-szív hármas mindegyikére szükség lesz, hogy tovább folytatódjon a ferencvárosi álom.

Köss kockázatmentes élő fogadást a Leverkusen – FTC mérkőzésre!