Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

Egy egyszerű kérdés, amire nehéz megmondani a választ. Egyrészt, mi alapján szelektálunk? Egyéni teljesítmény? Védési hatékonyság? Bemutatott bravúrok száma? Amennyiben ezeket a mutatókat vizsgálnánk, könnyen lehet, hogy egy kisebb csapat hálóőrét kellene választanunk, hiszen nyilvánvalóan több lövést kell hárítani egy kiesőjelöltnél, mint az aktuális bajnokaspiránsnál. 2010-től 2019 végéig számtalan remek kapus teljesítményt láthattunk, de most koncentráljunk azokra a hálóőrökre, akik komoly trófeákat is nyerni tudtak, hiszen legyen szó akár világbajnok, akár BL-győztes, akár bajnokságot nyerő csapatról, egyik sem valósult volna meg, egy igazán jó portás nélkül.

Iker Casillas, Manuel Neuer és Hugo Lloris mondhatják magukat ebben az évtizedben világbajnoknak (a második számú hálóőrökkel ezúttal nem foglalkozunk), közölük Casillas és Neuer Bajnokok Ligáját is nyert, Lloris „csak” BL-döntőig jutott.

Casillas Európa-Bajnok is lett, ahogy Rui Patricio is, aki viszont klubszinten nem sok mindent tudott nyerni.

2010 óta Julio Cesar, Victor Valdes, Petr Cech, Manuel Neuer, Iker Casillas, ter Stagen, Keylor Navas és Allison azok, akik elsőszámú kapusként Bajnokok Ligáját tudtak nyerni, innen Navas emelkedik ki, aki három alkalommal is tagja lehetett egy BL-győztes csapatnak.

Aztán ott van például Gigi Buffon, aki ugyan „csak” Eb-ezüstérmet nyert a válogatottal, ellenben két BL-döntőben védett, plusz hét olasz, és egy francia bajnokságot nyert. Tény, hogy az évtized második fele már kevésbé szólt róla, de így túl a negyvenegyedik évén ez talán érthető is.

Az igazság az, hogy egy évtized túlontúl is nagy időtáv, hogy megválaszthassuk a legjobbját. A 2010-es évek első fele egyértelműen Iker Casillasról, Gigi Buffonról és Manuel Neuerről szólt, a másodikban aztán érkezett Alisson, Keylor Navas, ter Stagen, Ederson, De Gea, Kepa, Szczęsny, Lloris, Oblak és még sokan mások, akik közül ugyan akad, aki alig-alig nyert valamit, de mégis remek kapusként tartjuk őket számon.  

Egyetlen kapus van, aki az évtized elejétől, az évtized végéig folyamatosan magasszinten tudott védeni, az pedig Manuel Neuer, aki hétszeres német bajnok, ötszörös német kupa győztes, Bajnokok Ligája győztes és Világbajnok is lett, ráadásul végig elsőszámú hálóőrként. Ezzel a teljesítményével nálunk ő lett az évtized legjobb kapusa.

(Büntető.com)

Kapcsolódó cikkek