LabdarúgásPremier Liga

Ki maradhat 100%-os a Premier League 3. fordulóját követően, a Liverpool vagy az Arsenal?

2020. szeptember 26.

Még csak a harmadik forduló következik az angol Premier League-ben, de a címvédő már sikeresen átjátszotta magát egy rangadón – Chelsea-Liverpool 0-2. Máris itt van Kloppék nyakán a következő prominens megmérettetés, vajon mire lesznek képesek az eddig szintén százszázalékos Arsenal ellen?

Liverpool-Arsenal, hétfő 21:00

Két forduló után aligha lehet bő és komoly gócpontok mentén vizsgálni a címben feltett kérdésre adható válaszokat, mégis akadnak jelentőségteljesebb apróságok például az észak-londoniak berkein belül, amelyekre érdemes kitérnünk, ha a találkozó lehetséges kimenetele foglalkoztat bennünket. Azaz, hogy a Liverpool mire lehet képes az Arsenal ellen, arra a legjobb választ úgy találhatjuk meg, ha nem a Liverpoolt, hanem az Arsenalt tesszük villámgyorsan górcső alá.

Artetáéknak az első két fordulóban sikerült diadalmaskodnia – előbb a Fulham, majd a West Ham ellen –, mégsem érezhető egyelőre, hogy az Ágyúsok bárki – pláne a liga címvédője – ellen megingathatatlan győzelmi esélyekkel lépnének pályára.

A rendkívül fiatal, ám annál stabilabb Saka és az új igazolás, Willian, által vezényelt támadásépítések sok esetben stagnálnak ígéretes labdakihozatal után is az ellenfél tizenhatosának előterében; mintha a labdanélküli játékospozíciók inkább kissé kevésbé egymáshoz igazítottan zajló elmozgásokból tevődnének össze (persze így is ötletes kísérleti koncepciók bukkanak fel adott játékhelyzetekben, ezért lehet rációt tulajdonítgatni a dolognak, csak épp az ellenfél kapujának közelében a szurkolónak vagy épp a nézőnek az az érzése támadhat, hogy az addig tudatosan felépített játék esetlegesebbé deformálódik), így rendszerszinten épp ott fulladozik a csapat, ahol pontot lehetne tenni egy-egy veszélyes potenciállal zajló támadás végére.

Vagy mintha például a szélességi területnyitási gesztusok ellenére a támadóharmadban a forgatásokra sem akarna kellően építeni Arteta jelenlegi gépezete, így kissé ki is üresítve saját magát, a belső túltöltést – ez jól látszott a West Ham elleni győzelem alkalmával is, kissé savanykásabb ízt hagyva maga után.

A fentire visszatérve, félreértés ne essék, nem Willian bukdácsol szerepében (nem is Saka vagy bárki más), jóval inkább az okoz gondot az Arsenalnál, hogy elől túl sok az elmozgó és visszamozgó játékos a belső területekben, így adott esetben nem mindig adódik lehetőség ütemből kiugratásig vinni egy-egy támadást vagy elsőszándékból a szélre játszani, hiszen a középen kialakuló létszámfölényes helyzetek miatt csak belül, az úgynevezett 14-es zóna környékén zajlik passzalternatíva-keresés, de statikusabban előrébb tolva egyébként nem igen lelhetünk fel játékost, leszámítva talán Nketiah-t, aki akár ösztönösebben alkalmas erre is.  

A londoniak oldalán minden bizonnyal még a szokásos forgatókönyv generálja majd a mérkőzés cselekményét, vagyis Aubameyang proaktivitása, gólérzékenysége, valamint az az – egyszerre vitatható és dicsérendő – tény is, hogy Arteta alakulata tud és mer „kiscsapatként” funkcionálni az élcsapatok elleni találkozók alkalmával, így nem sok területet hagyva kapujuk közvetlen előterében ahhoz, hogy a Liverpoolnak hőn szeretett félterületei könnyen megjátszhatóvá , maguktól értetődően kínálkozóvá váljanak, ahogy látszódott ez a Community Shield alkalmával is. Sok egyébben perpillanat nem bízhat az Arsenal, de az említett egymeccses kupa-párharcból azért is kár kiindulni, mert például az azóta eltelt két mérkőzésén Klopp csapatában mind Mané, mind Salah jóval agilisebben játszottak, mint a szóban forgó eseményen.

Tipp: Gólok száma 2,5 alatt 2,45