La LigaLabdarúgás

LaLiga: A valenciai derbi zárja a fordulót

2021. december 18.

A spanyol élvonal hétfői zárómeccsén egy városi derbit rendeznek.


 

Spanyolországban öt város is delegál legalább két csapatot az idei szezon során az élvonalba, így elég sűrűn rendeznek városi rangadókat. Ezek közt akadnak kisebb és persze nagyobb hagyományokkal rendelkező rivalizálások, Valencia két együttesének összecsapása inkább a kevésbé nagy múlttal rendelkezők sorába tartozik, ami a Levante többnyire alacsonyabb szinteken való szereplése miatt van így.

Ez „csupán” a 37. valenciai derbi lesz a történelem során és bizony a „denevérek” dominanciájáról beszélhetünk. A bajnokságban harminc alkalommal csaptak össze melyek közül 14 alkalommal nyert a Valencia, miközben csak nyolcszor a Levante és szintén nyolcszor osztoztak meg a pontokon.

A „békások” nyerték a legutóbbi meccsüket márciusban, amivel lezártak egy hetes nyeretlenségi szériát az egymás ellenik terén, most viszont az idei szezonjuk eddigi még győzelem nélküliségét szeretnék befejezettnek nyilvánítani, mert még egyszer sem sikerült három pontot bezsebelniük. Alessio Lisci már a harmadik edző, aki a szezonban próbál valami sikert elérni a gárdával, de eddig nem alakult jól az ő négy találkozója sem mert hiába nyertek simán a kupa első körében, a másodikban már elbuktak.

Ezzel szemben Pepe Bordalás nyári kinevezése remek döntésnek bizonyult a „denevérek” részéről, mert a korábban a fővárosban tevékenykedő szakember itt is egy nagyon kemény, de végsőkig küzdő csapatot rakott össze a szerény lehetőségek ellenére is, amely ostromolja a nemzetközi porondot jelentő helyeket. Az idegenbeli mérlegük azonban nem épp a legfényesebb, azon volna mit javítani, s ezt a ligautolsó ellen akár meg is tehetik, csak ugye ez egy városi derbi, amit mindig illik a helyén kezelni.

Nagyon nehéz lenne megmondani, hogy mi is várható ezen az összecsapáson, mert a Levante csak otthon nyert eddig a Valencia ellen, ami mellé vendégek idegenbeli szereplése is nyújt némi esélyt a hazai sikerre, de közben ott van a tény, hogy még nem nyertek a szezon során, ami azért felvet kérdéseket, hogy miért pont most szakadna meg ez a sorozat?

 

Ami biztos, hogy hétfőn este a Ciutat de València ad otthont a 37. városi rangadónak, ahol izgalmakban aligha lesz hiány.