La LigaLabdarúgás

LaLiga: Az elmaradt derbi, ami most sem jön jókor a katalánoknak

2021. december 21.

A szeptemberi válogatott szünet után későn visszaérő dél-amerikai játékosok miatt, a 4. fordulóból elhalasztott rangadót pótolnak a LaLigában kedden este, ahol a második helyen álló andalúzok az éledező katalán gigászt fogadják.

 

Nehéz megítélni Julen Lopetegui együttesének állapotát, mert bár a hétvégén igen komoly skalpot gyűjtöttek be a bajnoki címvédő legyőzésével, de a baszk szakember pragmatikus felfogása már több nagyon fájó pontvesztést vagy épp vereséget okozott a fehér-pirosok számára. A bajnokok Ligájában való felsülés is a „csak ki ne kapjuk” elvének köszönhető, viszont épp ez a kockázatkerülő felfogás segíti hozzá az andalúzokat, hogy ők büszkélkedhessenek a liga eddigi legkevesebb kapott góljával. Nagyon jól zár a védelmük és nem is igen engednek magas minőségű helyzeteket az ellenfeleknek, ez pedig megalapozza nekik, hogy kikapni csak ritkán szoktak a bajnokságban.

 

Hasonlóképp nem egyszerű a helyzet Xavi kinevezése óta a gránátvörös-kékek esetében való véleményformálást illetően, mert a 3-2-2-es mérleg nem az az impozáns teljesítmény, sőt a meccseket nézve a megannyi rövidzárlat és elhibázott helyzet további félelemre adhat okot. Igen, idő kell a klublegenda számára, azonban az aligha van, hogy ha valóban oda akarnak érni a Bajnokok Ligáját jelentő helyek egyikére, már pedig ahhoz a rangadókon is kellene valamit villantani, az pedig eddig nem ment. A várható számok tekintetében több kapott góljuk van, mint amennyit szabadott volna engedniük, de ez inkább még a Koeman-korszak hagyatéka. Támadásban nem tudnak komoly helyzeteket kialakítani, vagy csak keveset, márpedig, ha azok nem jönnek, akkor egy rangadót igen nehezen lehet elhinni, hogy nyerni fognak.

 

Azzal, hogy Lopetegui védelme a sérülések okán valamelyest szét van esve, de így is képes nagyon magas szintet hozni – ahogy láthattuk azt a hétvégén is – nem tűnik reálisnak, hogy kikapjanak a támadásban még mindig nem jól muzsikáló katalánok ellen, akiknek a védelme épp annyira sebezhető, amennyire azt a presszingben igen intenzív andalúzok szeretik, hogy aztán a hibákat kihasználhassák és otthon tartsanak legalább egy pontot.