Labdarúgás

Ligue1: Párizsban nincs új a nap alatt

2022. június 19.

Az élő legendának tekinthető Luis Campos nem teketóriázott sokat. A PSG új sportszakmai tanácsadójaként azonnal akcióba lendült és Portugália egyik legnagyobb tehetségét csábította a francia fővárosba. 

A PSG-nél vannak posztok, amelyek hosszú évek óta problémát jelentettek a gépezetben. Ilyen volt jó ideig például a jobbhátvéd szerepköre (de mondhatnánk akár azt is, mindkét szélső védőé), vagy épp a belső középpálya, melyen új igazolásuk, a 22 éves Vitinha bevethető. 

A pálya tengelyében gyakorta gondot jelentett, hogy egyszerűen nem lehetett olyan összetételben csatába küldeni a csapatot, hogy támadásban és védekezésben egyaránt partyképes legyen az alakulat; vagy poszton kívüli játékosok kerültek a pálya közepére, vagy nem teljesen egészségesek, vagy épp posztjukat egyenként egész magas szinten ellátó játékosok, akik együtt nem tudtak jól működni.

Vitinha feladata nem kisebb lesz (amennyiben kiharcolja a kezdőbe jutást), mint az, hogy felfrissítse a párizsiak középpályás játékát. De ez kinek nem feladata a keretből? A portugál ifjonc kiváló erő lehet arra, hogy a PSG labdabirtoklás esetén ne csak komforttérben tarthassa a játékszert, de adott esetben zónák kiüresítése után felgyorsítsa az eseményeket, mi több kontrák szervezésében is élesebben funkcionáljon. Mert Vitinha egyik legfőbb erénye a mesterlövészpontosságú hosszú indítások.

Hogy mi a rossz hír? A PSG keretében csak úgy tobzódnak azok a játékosok, akik mélységből ugyanilyen produkcióra képesek. Elég csak Draxlerre, Paredesre, Verrattira, vagy épp Wijnaldumra gondolnunk.

Az elmúlt éveket figyelembe véve egyelőre meglehetősen furcsa ez az igazolás, és inkább a jövőbe tekintő (csak nem biztos, hogy Vitinha szempontjából előnyösen, inkább a párizsiakéból biztonságosan) – az arányproblémákat jó eséllyel nem a portugál tehetség fogja megoldani. 

Campos további működésére lesz égető szükség.