LabdarúgásVálogatott meccsek

Marco Rossi határon túli magyarral tárgyal – de vajon ki az?

2019. július 21.április 13th, 2022

Marco Rossi pénteken a Gombaszögi Nyári Táborban járt meghívott vendégként, ahol a válogatottról is beszélt. Többek között elmondta, hogy a következő napokban egy határon túli játékossal tárgyal majd a magyar válogatottról.

De ki lehet az? Az utóbbi években Willi Orbantól volt hangos a magyar sajtó, aki sokáig nem kívánta magára ölteni a meggypirost, mert a Nationalelf meghívójáért epedezett, ami nem érkezett Joachím Lőwtől. Hosszas várakozás után leült Marco Rossival, és arra jutottak, hogy mindenkinek jobb, ha a magyar címer mellett teszi le a voksát. És így is lett, Orban stabilizálta a védelmünket, kiváló igazolásnak bizonyult.

Ebben a cikkben összeszedtem néhány potenciális magyar származású futballistát, aki akár lehetne az a bizonyos Mr. X, akivel Rossi hamarosan tárgyalóasztalhoz ül.

 

Paolo Faragó (5 millió euró)

Az olasz középpályás a legnagyobb hal a vízben. Pályafutása nagy részét a Serie B-s Novarában töltötte, de két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy magasabb szintre lép, 2017 januárjában szerződtette a Serie A-s Cagliari csapata. Azóta gyakorlatilag kirobbanthatatlan a piros-kékek kezdőjéből, hetven élvonalbeli mérkőzés van már a lábában. Faragó a neve ellenére nem favágó, de kemény középpályás hírében áll. Nagy Ádám posztján játszik, de Ádámmal ellentétben ő inkább az a fajta középpályás, aki erőlteti a párharcokat, és ez az, amiben kiváló. Nem az a típusú játékos, aki a csapat akcióinak alfája és omegája, de labdabiztos, stabilitást ad a csapatának mind támadásoknál, mind védekezésnél. Óriási erőssége lenne a magyar válogatottnak, Nagy Ádám mellett és helyett is megállná a helyét. Nem mellesleg egy nyelvet beszélnek Rossival, nem kizárt, hogy a magyar szövetségi kapitány ezt is elintézi…

 

 

 

Dárdai Palkó (1 millió euró)

Dárdai Pál fia a második legértékesebb ezen a listán, nem kérdés, hogy nagy fogás lenne a magyar nemzet számára. Leginkább a szélen vethető be a legidősebb Dárdai fiú, aki húszéves létére nemcsak Bundesliga-, de Európa Liga tapasztalattal is rendelkezik. Egyetlen, ami ellene szól, hogy az eddigi hírek alapján nem kíván a magyar válogatottban szerepelni, hiszen egész életét Németországban töltötte, így ő elsősorban németnek vallja magát. Végigjárta a korosztályos válogatottakat, sőt az U20-as Nationalelfnek a csapatkapitánya is volt. Marco Rossi októberben úgy nyilatkozott, hogy nem mondtak még le róla. Vajon sikerül elcsábítani?

 

 

 

Patrick Farkas (800 ezer euró)

Az éppen 50-szeres osztrák utánpótlásválogatott jobbhátvéd akár Orbanhoz hasonló erősítés is lehetne Rossi számára. Középpályásként kezdte a pályafutását, de mára már a védelem és a középpálya jobb oldalán szerepel többnyire. Nem kisebb klubban rúgja a bőrt, mint a Red Bull Salzburgban, ahol leginkább a védelmi vonal jobb- és balszárnyán használják, de tavaly sérülés miatt szinte az egész idényt ki kellett hagynia. A 26 éves futballista közel kétszáz meccsen lépett már pályára az osztrák Bundesligában, sőt elmondhatja magáról, hogy a Mattersburg csapatkapitánya is volt egy időben. Nemcsak a hátsó szekcióban hasznos az ő játéka, a támadóharmadban is otthonosan érzi magát, minden sorozatot figyelembe véve már 24 gólnál és 36 gólpassznál jár. Lovrencsics Gergő és Bese Barnabás új alternatívát kaphatna a jobb oldalon, amennyiben Marco Rossinak sikerülne elcsábítania. És mivel még osztrák meghívó nem érkezett, nem tűnik lehetetlennek…

 

 

 

Richárd Magyar (800 ezer euró)

A 28 éves középhátvédnek ennél beszédesebb már nem is lehetne a neve. Édesapja magyar származású, de ő már Svédországban született, és itt is nőtt fel. Pályafutását a svéd élvonalban kezdte, de megfordult a svájci elsőosztályban és a német második vonalban is, jelenleg pedig a Hammarby védelmét erősíti. Jó paraméterekkel rendelkezik, 192 centiméterre nőtt, magasságából adódóan pedig a fejpárbajokban nagyon erős. Szerepelt a svéd utánpótlásválogatottakban, de a felnőttek között ezidáig nem jutott szóhoz. Ha a realitásokat nézzük, nem nagy szorzót érne az ő magyarítása, hiszen középhátvéd posztján rendben vagyunk Orban, Baráth és Kádár személyében, és adott esetben még Vinicius is bevethető.

 

 

 

Adrian Rus (800 ezer euró)

Furcsa sztori a Vidi újdonsült igazolásáé. Rus kettős állampolgár, de a román U21-es válogatottban szerepelt, annak ellenére, hogy klasszikus értelemben vett román csapatnak sosem volt a tagja – legalábbis felnőtt szinten. Játszott Fehérgyarmaton, Balmazújvárosban, a Puskás Akadémiában és a Sepsiszentgyörgyben is, most pedig a Fehérvárban szerepel a 23 éves középhátvéd. Saját bevallása szerint 2015-ben eldöntötte, hogy a magyar színeket képviseli, ha megadatik neki, mert egy rosszullét után az akkori román klubja nem engedte játszani az U19-es csapatban, hiába voltak negatívak a leletei. Ekkor igazolt a magyar negyedosztályú Fehérgyarmatra, ahol megvizsgálták az orvosok és nem találtak semmilyen rendellenességet. Hívták többször a magyar utánpótlásválogatottba, de ismeretlen okok miatt nem szerepelhetett. Azóta hatszor szerepelt a román U21-esek között, sőt tavaly kijelentette, hogy „boldog vagyok, hogy román válogatott lehetek, már csak Románia létezik számomra”. Ezek után nem valószínű, hogy bárki próbálná meggyőzni…

 

 

 

Anton Salétros (750 ezer euró)

A szintén svéd-magyar származású Salétros mellett sok minden szólhatna. Egyrészt még fiatal, hiszen nemrég töltötte 23. életévét, másrészt fő posztja a védekező középpályás, amivel Marco Rossinak akadnak gondjai, hiszen egyedül Nagy Ádámra számíthat (illetve Pátkai Máté, de ő offenzívebb), nincs más opció.  Salétros nem ismeretlen a magyar közeg számára, hiszen tavalyelőtt egy fél évet lehúzott az Újpestnél, igaz koránt sem váltotta meg a világot, sőt Magyarországot sem. Mindössze hat tétmeccs jutott neki a lila-fehéreknél, akkor is többnyire csereként jutott szóhoz. Ennek ellenére mégis van benne potenciál, tekintve, hogy az orosz Rosztov alkalmazásában áll – bár jelenleg kölcsönben a svéd AIK-nál szerepel. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy gyakran játszik balszélső középpályást is, a BL-selejtezőkön is ebben a pozícióban szerepelt, ahol egy gólpasszt is kiosztott az örmény FC Ararat ellen megnyert párharcban. Végigjárta a svéd korosztályos válogatottakat, U15-től egészen U21-ig, de a felnőttek között még nem mutatkozhatott be.

 

 

 

Lóránd Fülöp (700 ezer euró)

Ő minden szempontból erősítés lenne Marco Rossi számára. A marosvásárhelyi születésű Fülöp 21 éves létére már letette a névjegyét a román élvonalban (28 meccs/8 gól+2 gólpassz), ráadásul irányító középpályást játszik, amit a magyar keretben gyakorlatilag csak Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt tud. Kiemelkedően technikás, ráadásul nem fél meghúzni egy-egy cselt, és a második hullámban is kiválóan érkezik, megvan benne az a magyaros csibészség. Testvére az a Fülöp István, aki 2017-ben kipróbálhatta magát a Diósgyőrben is, de nem sikerült maradandót alkotnia. Öccse azonban jóval ígéretesebbnek tűnik, ezt bizonyítja az is, hogy már a románok is szemet vetettek rá, márciusban két mérkőzésen is szerepelt a román U21-es válogatottban. Jelenleg a Puskás Akadémia játékosa, de ha tényleg akkora ígéret, mint amekkorának tartják, nem sokáig láthatjuk felcsúti színekben. Fülöp egyébként elmondta, hogy célja a magyar válogatottba való bekerülés.

 

 

Viktor Gyökeres (500 ezer euró)

Újabb svéd a listán. A 21 éves támadó jelenleg a Premier League-ben szereplő Brighton alkalmazásában áll, de ezidáig csak kupameccsen kapott szerepet a sirályoknál. Ő is többszörös svéd korosztályos válogatott, sőt 2017-ben gólkirály lett az U19-es Eb-n. Bemutatkozhatott már a svéd felnőtt válogatottban is, de csupán két barátságos mérkőzésen szerepelt, így jogi akadálya nem lenne annak, hogy magyar színeket képviseljen. 187 centis magassága ellenére a játékstílusa közelebb áll Nikolicséhoz, mint Szalaiéhoz, nagyon jól indul be az üres területekre és kíméletlen a tizenhatoson belül. Emellett még technikás és gyors is, képes váratlant húzni és egyedül megoldani nehéz szituációkat. Az biztos, hogy nagy hasznára lenne Rossinak, hiszen a magyar válogatottban nincs ilyen típusú csatár.

 

 

 

Vladimir Siladji (450 ezer euró)

Első ránézésre talán nem hat magyarosan a neve, de a Topolya SC honlapján sokatmondóan Szilágyi Vladimirként van feltüntetve. Egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy válogatott szint-e, hiszen nem sok elsőosztályú tapasztalata van, mindenesetre tavaly a Topolya SC-ben szépen szórta a gólokat a második vonalban (19 gól-13 gólpassz). Idén azonban már a szerb Szuperligában is kipróbálhatta magát, sőt egyből egy győztesgóllal kezdett. Klasszikus csatárként és hamis kilencesként is bevethető, aki ahogy a tavalyi statisztikái is jól mutatják, nem csak a gólszerzésben jeleskedik, hanem a kiszolgálásban is. Talán még korai lenne, de ha jól teljesít, érkezhet a meghívó.

 

Dusan Lalatovic (200 ezer euró)

A neve talán meglepetés ezen a listán, nem is igazán van realitása jelenleg az ő válogatottba kerülésének, de érdemes figyelemmel kísérni a pályafutását. Szerb-magyar kettős állampolgár, és jelenleg a bolgár elsővonalbeli Slavia Szófia játékosa, bár még nem mutatkozhatott be. Télen igazolt Bulgáriába a szerb élvonalból, ahol kilenc bajnokin lépett pályára. Nagy tehetségnek tartják a húszéves középhátvédet, aki ha egyelőre játékával nem, magasságával kiemelkedik a mezőnyből, hiszen 198 centiméterre nőtt. Ha a felnőttek közé még nem is, egy U21-es meghívót lehetne postázni neki.