Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

A San Marino és Albánia elleni VB-selejtezők ugyan nem számítanak komoly erőfelmérőnek, Mason Mount jó teljesítményével mégis könnyen lehet, hogy bejátszotta magát Gareth Southgate angol válogatottjába. A San Marino ellen gólt szerző, Albánia ellen pedig gólpasszt adó huszonkét éves középpályás egy üde színfoltja volt az egyébként nem túl izgalmas mérkőzéseknek.

Mount válogatottbéli teljesítménye jól mutatja, hogy fiatal kora ellenére, mitől lett a nagyon jó alkalmazkodó képességű és technikás játékos a Chelsea egyik legígéretesebb tehetsége. Bár a helyekért a posztján nagy küzdelem várható, Mount képességei vitathatatlanok és – ami még fontosabb – Gareth Southgate is sokra értékeli őket.

 „Kivételes játékos, jól kezeli a labdát és találja meg az üres területeket. Helyzeteket teremt és gólokat is lő. Ma esti teljesítménye is kiváló volt. Nagyszerűen játszik, de ezt már tavaly ősszel is mondtam. Most, hogy Thomas Tuchel is számít rá, hirtelen mindenki egyetért, de mikor Frank Lampardnál játszott akkor ezt sokan kétségbe vonták.” – nyilatkozta Gareth Southgate az Albánia elleni 2:0-s győzelem után.

Sokan úgy gondolták, Thomas Tuchel érkezésével Mason Mountnak nem lesz helye a Chelsea csapatában. A negyvenhét éves szakember pályafutása során a világ legjobb fiatal játékosaival dolgozott a Borussia Dortmund és a Paris Saint-Germain csapatainál, Marco Reustól kezdve Aubameyangon keresztül Neymarral és Kylian Mbappéval is. A német menedzser rögtön felismerte Mason Mount képességeit és a huszonkét éves angol válogatott középpályás nyolc alkalommal is kezdőként lépett pályára Tuchel első tíz Premier League-összecsapásán.

„Egyelőre nagyon elégedett vagyok azzal, amit látok, három nap alatt megismertem Masont, és nem csalódtam. Csodálatos a hozzáállása, mindenáron győzni akar, nagyon tehetséges. És ami a legfontosabb, eddig minden mérkőzésen a lelkét is kidolgozta a csapatért. Mindig a maximumot nyújtja, imádja a Chelsea-t. Nagyon örülök neki, hogy itt van, és mindent meg fogok tenni, hogy tovább fejlődjön, segíteni fogom és továbbra is bízni fogok benne. Aggodalomra semmi ok” – mondta Tuchel pár nappal a kinevezése után.

Gareth Southgate kezdő tizenegyébe kerülni – és ott maradni – viszont nem könnyű dolog, hiszen minden posztért ádáz küzdelem folyik, ez különösképp igaz a középpályára. Szélsőkből nincs hiány, rendelkezésre áll Raheem Sterling, Jadon Sancho és Marcus Rashford is, akik mind nagyon gólveszélyesek, technikásak és kreatívak. Jack Grealish, James Madison és Phil Foden pedig játszhat középen és a szárnyakon is, és mindannyian kiválóan látják át a pályát.

Sokaknak úgy tűnhet, hogy Mason lehet a legunalmasabb választás, de nem véletlen, hogy mind Gareth Southgate mind pedig Thomas Tuchel ennyire bízik benne. Lehet, hogy nem annyira gólveszélyes, mint Sterling vagy Rashford vagy nem mutat olyan lélegzetelállító technikai megoldásokat, mint Grealish vagy Sancho, de Mason képességei tökéletesek a magasszintű európai futball elvárásaihoz.

Rendkívül sokoldalú játékos, játszhat 10-es és 8-as poszton is, ezáltal nagyon értékes lehet bármilyen tornán. De ezek mellett a folyamatos jó teljesítménye és megbízhatósága miatt támaszkodnak rá edzői.

Az FBref.com statisztikája alapján Mason a jó passzok, előre passzok (kilencven percenként), támadószellemű megmozdulások és szerelések számai alapján az öt legerősebb európai bajnokság játékosainak legjobb nyolc – helyzetteremtésben pedig legjobb tizennégy – százalékában van.

A statisztikából kiderül, hogy bár nem játszik olyan látványosan, mint társai, Mount rendkívül megbízható és ambiciózus a labdával, és mindent megtesz annak visszaszerzéséért.

Gólt lő és előkészít, szorgalmas és nagyon jól összpontosít, a munkamorálja pedig példamutató.

Valószínűleg mindig lesznek olyanok, akik megkérdőjelezik a helyét a csapatban, de Thomas Tuchel és Gareth Southgate tudja, hogy Mason Mount „alacsony kockázat, magas hozam” stílusú futballja egy olyan alap, amelyre mindketten sikeresen építhetnek.

Kapcsolódó cikkek