Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

Az UEFA továbbra sem nyugszik, hiszen nem elég, hogy a Craiova-Honvéd mérkőzésen történtek után nevetséges szankciót szabtak ki a románokra (három zártkapusa meccs + 60 ezer euró), a Honvédot is kőkeményen megbüntették. A kispestiek tegnap kapták meg a távíratot: 

 


Az UEFA döntése szerint a következő itthon sorra kerülő nemzetközi mérkőzésünkön 4000 helyet kell lezárni, ahová nem jöhetnek be a szurkolók, továbbá 30.250 eurós pénzbüntetést is kiróttak a Honvédra. 20 ezret a rasszista megnyilvánulások miatt, 5.250-t a csapat nem megfelelő viselkedése nyomán, további ötezret pedig rendzavarásért. (Honvedfc.hu)


 

Hogy mire gondol az UEFA fegyelmi bizottsága a "rasszista megnyilvánulások", "csapat nem megfelelő viselkedése" és a "rendzavarás" alatt, az nem derül ki, ugyanis – akárcsak csak eljárás indításáról küldött tájékoztatóban – most sem térnek ki rá. Az viszont bizonyos, hogy a Craiova szurkolóinak a viselkedését és a rendezési hiányosságokat meg sem közelítheti a kispestiek szabályszegése (ha egyáltalán volt), a büntetés pedig már-már megalázóan aránytalan. Néhány hete összegyűjtöttük, hogy milyen rendzavarásokat eszközöltek a craiovai stadionban, itt el tudod olvasni.

Hogy Csányi Sándor, az UEFA alelnöke és Berzi Sándor az UEFA fegyelmi bizottságának az alelnöke miért nem avatkozott közbe, arra Csányi Úr 2015-ös nyilatkozata adhat választ:

 


"Tapasztalataim szerint a fegyelmi eljárásokban az UEFA vezetősége nem játszik szerepet, a fegyelmi testület kizárólag a hatályos szabályok alapján dönt. Az UEFA végrehajtó bizottsága a szabályzatok megalkotásán keresztül tud befolyást gyakorolni. Egyébként ez a Magyar Labdarúgó Szövetség gyakorlata is. Tehát ha valaki azt gondolja, hogy lobbimunkával, kapcsolatok révén sikeresen lehet egyedi döntéseket befolyásolni, az téved. Fontos azt is látni, hogy a jelenlegi szabályozás nagyon merev, szűk teret ad a fegyelmi bizottság mérlegelésére, nem veszi kellően figyelembe a klubok és szövetségek erőfeszítését, és azt sem, hogy egyes elítélendő jelenségek és cselekmények a nézők milyen nagy részét érintik és hogy mennyi ideig tartanak" – mondta Csányi a Nemzeti Sportnak. 


Érdemes megvizsgálni, hogy mennyire merevek a szabályok, és mennyire következetes az UEFA fegyelmi bizottsága, ezért vegyünk górcső alá néhány büntetést, amit az elmúlt években szabott ki a szövetség. 

 

2016 Eb: Ausztria és Izland ellen is a magyar szurkolók rendbontásától volt hangos a nemzetközi sajtó. Sportszerűtlen énekeket skandáltak, néhány megpróbáltak bemászni a kerítésen, de olyan is előfordult, aki a rendőrökkel balhézott. Emelett tiltott pirotechnikai eszközöket is használtak, hangránátot és petárdát lőttek fel, egy ízben pedig fáklyát dobtak a pályára. 

Büntetés: 85 ezer euró

 

2016 Anglia-Oroszország (1-1): Az Európa-bajnokságon az orosz szurkolók jelzőrakétákat lőttek át az angol szektorokba, dobálták az angol drukkereket és petárdákat dobáltak, emellett rasszista megnyilvánulásokkal illették őket. 

Büntetés: 150 euró+felfüggesztett kizárás

 

2015 Magyarország-Románia (0-0): A román szurkolók kegyetlenül összeverekedtek a vendégszektorban, ütötték-rúgták egymást a mérkőzés közben, a magyar biztonságiaknak kellett őket szétszedniük. Emelett végig rasszista bekiabálásokkal illették a magyarokat, valamint tiltott transzparenst helyeztek el a lelátón. 

Büntetés: Egy zártkapus meccs+110 ezer euró 

 

2014 Arsenal-Galatasaray (4-1): A török szurkolók pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára.

Büntetés: 50 ezer euró

 

2013 Honvéd-Vojvodina (1-3): A kispesti szurkolók cigányoztak, illetve vojvodinai b*zik skandálása mellett elengedtek egy-egy náci karlendítést. 

Büntetés: 50 ezer euró+egy zártkapus meccs

 

2011 Győri ETO: A győri csapat az észt Jarmo Ahjuperának tartozott némi apanázzsal, amit határidőre sem fizettek ki, így jött az UEFA-bünti.

Büntetés: 3 éves kizárás a nemzetközi kupákból+50 ezer euró

 

2010 Olaszország-Szerbia (3-0): Az Eb-selejtezőt már a hatodik percben lefújta a játékvezető, mert a szerb vendégszurkolók piroctechnikai eszközöket dobtak a pályára. A meccs előtt összecsaptak a rendőrökkel, illetve a saját csapatuk buszát is megdobálták. 

Büntetés: 3-0 az olaszoknak + zárkapus meccs + 120 ezer euró

 

2008 Honvéd-Sturm Graz (1-2): Fél óra elteltével a grazi fanatikusok bekattantak, görögtüzeket dobáltak a pályára, székeket téptek ki, s a rendőrökkel csatároztak. A mérkőzést az osztrákok nyerték, ők is jutottak tovább. 

Büntetés: 25 ezer euró az osztrákoknak, két zártkapus meccs a Honvédnak (rasszista bekiabálások miatt)

 

2007 Nancy-Feyenoord (3-0): Már a mérkőzés előtt háborús körülmények uralkodtak, a meccs közben azonban elszabadult a pokol. A vendégszurkolók összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázzal próbálták visszaszorítani a hollandokat. A balhé a pályára is kihatással volt, a pályára sorra röpültek be oda nem való tárgyak, ráadásul a könnygáz is elárasztotta a játékteret, ezért a bíró félbeszakította a meccset, aminek az utolsó pár percét csak egy 45 perces közjáték után bonyolították le. 

Büntetés: Kizárás+100 ezer svájci frank

 

2006 Dinamo Bukarest-Rapid Bukarest (3-1): A román bajnokin rasszista megnyilvánulásokkal borzolták a kedélyeket, majd a két csapat huligánjai összeverekedtek a lelátókon. A mérkőzést érdekes módon Kassai Viktor vezette, akit a román szövetség "kölcsönben" kért az MLSZ-től, ugyanis szerettek volna, hogy semleges bíró vezesse a meccset. A fordulót követően a Steua találkozott a Rapiddal, ahol szintén nagy balhé kerekedett: a Steua-drukkerek továbbfűzték a rasszista szálat. Ugyan nem nemzetközi meccsek voltak, az UEFA mégsem hagyta szó nélkül az esetet, nemsokára érkezett a sárga csekk. 

Büntetés: A Steua és a Dinamo retorziója – egy-egy zártkapus meccs+30 ezer svájci frank

 

Ha megnézzük ezeket a büntetéseket, azt látjuk, hogy teljes következetlenség jellemző az UEFA-ra. Előfordul, hogy pirotechnika miatt súlyos büntetést szabnak ki, de az is, hogy elenyésző a szankció. Mindenesetre az tény, hogy a Honvédot nem először tiporta porba az európai szövetség, és az is, hogy méltánytalan ez a büntetés egy olyan szervezettől, akik minden kampányukat a fair playre és a tiszteletre építik. Míg a kispestiek egy igen súlyos pénzbírságot és részleges stadionbezárást kaptak, anélkül, hogy bárki is megindokolta volna, hogy konkrétan mit követtek el, a Craiova jól látható, súlyos szabálysértéseihez asszisztáltak. Hogy a magyar sportdiplomácia kínos bukása-e ez, azt nehéz megmondani, mindenesetre az tény, hogy hiába vannak pozícióban hazai sportvezetők a nemzetközi szövetségnél, azok még ejnye-bejnyét sem intéztek a döntéssel kapcsolatban. 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek