Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

Az őszi szezon után derült égből villámcsapásként jött a hír: Peter Hyballa távozik Dunaszerdahelyről, a helyét pedig a korábban Szaúd-Arábiában dolgozó portugál Hélder Cristóvão veszi át. A luzitán mester offenzív, szórakoztató játékot ígért, ám eddig hiába veretlen csapata két forduló után, totális csőd a felvidéki együttes futballja. 

 

Először emeljük ki a pozitívumokat. Schafer András úgy tűnik, hogy kezd magára találni Dunaszerdahelyen. A 20 éves futballista számára nem jött be az olaszországi kaland, sem a Genoa színeiben Serie A-ban, sem pedig a Chievo kölcsönjátékosaként a Serie B-ben nem sikerült szóhoz jutnia, így a téli átigazolási időszakban elhagyta Olaszországot – ugyancsak kölcsönben.

A DAC első tavaszi bajnokiján csupán fél órát kapott, ám a Ruzomberok ellen már kezdőként lépett pályára. Mivel Schafer alapvetően egy erősen támadófelfogású, technikás játékos (aki az MTK-ban balszélső volt), meglepő húzás volt a Hélder Cristóvão trénertől, hogy a meccsen általa preferált 3-5-2 játékrendszerben nem a két csatár mögött kapott szerepet, hanem Vida Máté mellett, védekező középpályásként.

Fő feladata a labdaszerzés és a labdakihozatalok megsegítése volt, mindkettőt jól megoldotta. A támadásokból azonban kevésbé vette ki a részét, egy távoli lövéssel vétette magát észre, de az egész játék defenzív-felfogású volt, mindössze öt dunaszerdahelyi lövési kísérletet jegyezhettünk fel.

✅ 9 szerelési kísérletéből 8 sikeres volt, a csapata szereléseinek a 36%-a Schafer nevéhez fűződik

✅ 40 passzkísérletéből 36 sikeres volt, ami 90%-os hatékonyságot jelent.

Árnyalja a képet, hogy a 89. percben egy buta szabálytalanság miatt megkapta a második sárga lapját, így a kiállítás sorsára jutott, ám az InStat-értékelések alapján még így is ő volt csapata harmadik legjobb játékosa.

1️⃣ Danylo Beskorovainyi (hátvéd) – 271
2️⃣ Száraz Benjámin (kapus) – 248
3️⃣ Schafer András (középpályás) – 242

Ejtsünk azonban néhány szót a többi magyar szerepéről is. Peter Hyballa a 4-2-3-1 és a 4-3-3 felállásokat variálta, erősen támadó felfogásúra volt hangolva a csapat játéka, ami rendszeresen élvezetes, eredményes játékot eredményezett. A Klopp-féle gegenpresszing és a domináns futball központi elemet képezett a csapat játékában, ebben pedig kulcsszerepet kapott Vida Krisztofer, Vida Máté és Kalmár Zsolt is.

Hélder Cristóvão érkezésével azonban megszűnt ez a fajta strandardizálás, eddigi öt meccsén négy különböző felállással kísérletezett.

Lássuk:

4️⃣-2️⃣-3️⃣-1️⃣ – Mlada Boleslav (edzőmeccs) 0-5
4️⃣-1️⃣-4️⃣-2️⃣ – Crvena Zvezda (edzőmeccs) 0-4
4️⃣-3️⃣-3️⃣ – Maribor (edzőmeccs) 1-1
4️⃣-3️⃣-3️⃣ – Senica (bajnoki) 0-0
3️⃣-5️⃣-2️⃣ – Ruzomberok (bajnoki) 0-0

A portugál tréner jól láthatóan nem követi az eddigi filozófiát, próbálja átalakítani nem csupán a rendszert, de a játékstílust is. Ugye két alkalommal próbálkozott a Hyballa-féle 4-3-3-as felállással, annak viszont az volt az eredménye, hogy ugyan a mezőnyben domináltak, helyzeteket kialakítani nem tudtak, viszont a védelem borzasztó szervezetlen volt, így pillanatok alatt lekontrázták őket.

 Maribor ellen (1-1)
 57%-os labdabirtoklás
 5 kapura lövési kísérlet (DAC)
 19 kapura lövési kísérlet (Maribor)

 Senica ellen (0-0)
 59%-os labdabirtoklás
 8 kapura lövési kísérlet (DAC)
 20 kapura lövési kísérlet (Senica)

Hélder Cristóvão vélhetően nem volt elégedett ezeknek a meccseknek a képével, éppen ezért gyökereiben változtatta meg a csapat addigi játékát, egy jóval stabilabb, háromvédős (vagy ha úgy tetszik, ötvédős) rendszerre, amivel gyakorlatilag teljesen feladták a támadások lehetőségeit. A kieséstől menekülő Senica elleni blama után egy európai kupaindulásért harcban lévő rivális ellen kellett volna javítania a dunaszerdahelyieknek, de hiába a defenzívebb felállás, hiába védekezett mélyen a csapat, továbbra is sok lehetőséget alakított ki ellenük az ellenfél.

 Ruzomberok ellen (0-0)
 53%-os labdabirtoklás
 5 kapura lövési kísérlet (DAC)
 14 kapura lövési kísérlet (Ruzomberok)

Tehát az edzőváltással szignifikáns minőségi romlás figyelhető meg Dunaszerdahelyen, ami a magyar játékosok teljesítményére is jócskán kihat. Az eddigi csapatkapitány, a box-to-box középpályásként tündöklő Kalmár Zsolt például a Ruzomberok ellen csak a padon kapott lehetőséget, majd amikor végre beállt – talán karrierje során először –, előretolt csatárként kellett birkóznia a védőkkel, hogy amolyan Szalai-típusú centerként az előreívelt labdákat lefejelje és megtartsa.

A Ruzomberok elleni meccs összefoglalója

Vida Máté esetében is visszaesés figyelhető meg, mégpedig a párharcokban vállalt szerepének a szempontjából. A védekezésben jóval több párharcot vállalt (12/meccs), most azonban az előbbi két meccsen már csak ennek a felét produkálta, a Senica és a Ruzomberok elleni bajokin is csak 6-6 párharcba bent bele. Gyakorlatilag minden mutatója rosszabb, kevesebbszer csatlakozik a támadásokhoz, jóval mélyebben játszik. A Hyballa-éra alatt még próbálkozott kapura lövéssel és kulcspasszokkal, ez Cristóvão érkezésével gyakorlatilag a nullára csökkent.

 Átlagstatisztikái
 1,3 kapura lövés/90 perc
 1 kulcspassz kísérlet/90 perc

 Cristóvão érkezésével:
 2 tétmeccs
 0,5 kapura lövés/90 perc
 0 kulcspassz kísérlet/90 perc

Vida Krisztofer a csapat házi gólkirálya jelenleg 7 góllal. Meccsenként ő átlagolja a legtöbb lövést (2,9), kilencesként és szélsőként és középső középpályásként is bevethető. Furcsa módon Cristóvão az edzőmeccseken két alkalommal is inkább középen játszotta a csatár mögött, ami talán a legidegenebb Vida számára. A Senica ellen már visszakerült az általa leginkább kedvelt pozícióba, a bal szélre. A Hyballa-féle presszing hiányában a szokásosnál mélyebben védekezett, de sem az előkészítésekben, sem pedig a befejezésekben nem volt aktív. A Ruzomberok ellen már egy percet sem kapott, végig a padon ült, feltehetőleg nem volt százszázalékos állapotban.

 Átlagstatisztikái:
 2,9 kapura lövés/90 perc
 2 kulcspassz kísérlet/90 perc

 Cristóvão érkezésével:
 1 tétmeccs
 0 kapura lövés/90 perc
 1 kulcspassz kísérlet/90 perc

Persze, két mérkőzés alapján ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, a csapat játékának átszervezése és a magyar légiósok teljesítményének romlása között nyilvánvalóan van összefüggés. Az azonban aggasztó a dunaszerdahelyi futballra nézve, hogy Világi Oszkár klubtulajdonos világosan megfogalmazta azt a klubfilozófiát és játékstílust, amit látni szeretne csapatától – ettől pedig jelenleg vajmi messze van az együttes.

Lehetséges, hogy Hélder Cristóvão egy kiváló edző és időre van szüksége. Ugyanakkor inkább tűzoltónak tűnik, mint megoldásnak. Kétségbeesettnek tűnő húzásai és a játékrendszer folyamatos variálása egyáltalán nem kelti azt a benyomást, hogy a helyzet magaslatán lenne, pedig mivel végigcsinálta az alapozást a kerettel, már látszania kellene némi elképzelésnek vagy standard taktikai elemeknek.

 

Kapcsolódó cikkek