Labdarúgás

MLS: élcsapatok csatái előtt

2022. június 24.

A vasárnapi játéknapon két hatalmas rangadóra kerül sor az Egyesült Államokban.

Los Angeles FC – New York Red Bulls

A nyugati főcsoport vezetője és a keleti konferencia második helyezettje a vasárnap esti órákban csaphat össze egymással. Az LAFC május közepi két vereségét egymást követő két sikerrel, legutóbb pedig egy döntetlennel feledtette. Eközben hazai pályán eddig csak egyetlen egyszer kaptak ki a szezonban az Austin ellen öt győzelem és két döntetlen mellett. Az NYRB a legutóbbi két házon kívüli meccsét elvesztette, az utolsó két hazai fellépését megnyerte. Ezzel együtt is a keleti konferencia legjobb mutatójával rendelkeznek idegenben, mivel az első öt meccsüket kivétel nélkül megnyerték otthonuktól távol, mielőtt becsúszott volna egy döntetlen és a legutóbbi két fiaskó. Ezeket az Inter Miami és a Charlotte ellen szenvedték el egyaránt 2–0 arányban.

Mivel a csapatok különböző konferenciában szerepelnek, viszonylag ritkán találkoznak egymással. Legutóbb Carlos Veláék 2019 augusztusában 4–2-re diadalmaskodtak a Banc of California Stadiumben. Egy évvel korábban a Red Bull amerikai kirendeltsége 2–1-re nyert New Yorkban.

Philadelphia Union – New York City FC

A keleti főcsoport élmezőnyében az éllovas City mindössze egyetlen ponttal előzi meg a harmadik helyen tanyázó Uniont. Gazdag Dániel csapata a nagyszerű szezonrajt óta visszaesett: az utolsó kilenc bajnokijából csupán egyetlen nyert meg. Igaz, csak egyet is vesztett el, s a közbeeső hét döntetlen jóvoltából megőrizték helyüket a közvetlen élbolyban. Az NYCFC bár hét közben a városi rivális Red Bulls ellen kiesett a US Open Cupból, a bajnokságban az április 2-i, torontói vereség óta nem talált legyőzőre. Valentín Castellanosék az utolsó kilenc fellépésből hetet megnyertek két remi mellett. Az argentin csatár éppúgy hét találattal bír a 2022-es szezonban, mint a magyar válogatottban is eredményes középpályás. Az Union az aktuális idényben még nem kapott ki hazai környezetben (3-5-0), míg a New York City úgy áll ötvenszázalékos mérleggel az idegenbeli fellépéseit tekintve, hogy a legutóbbi két túráról győztesen térhetett haza a washingtoni és a minnesotai sikereket követően.

A tavalyi kiírásban lejátszott három egymás elleni meccsen ötvenszázalékos mérleggel zárták a csapatok, de a legfontosabbat a New York nyerte a múlt decemberi konferencia-döntőn aratott 2–1-es siker jóvoltából. Az idei első találkozón március 19-én a Philly idegenben diadalmaskodott 2–0-ra Bedoya és Gazdag góljaival.

Szerző: Ficsura Ádám