La LigaLabdarúgásSerie A

Morata visszatért, hogy újból visszatérhessen

2022. július 30.

Pingponglabda módjára pattog az Atlético és a Juventus között.

Az előző két évet kölcsönben a Juventusnál töltő spanyol válogatott támadó véglegesítéséről nem született megállapodás, így Álvaro Morata visszatért az Atlético Madridhoz – egyelőre.

A 29 éves spanyol válogatott csatár évek óta folyamatos ingázásában van Madrid és Torinó között. Kalandos életútja során Morata annak idején madridi születésűként először az Atlético Madrid, majd a Getafe, később pedig a Real Madrid utánpótlásában nevelkedett, s a „királyi gárda” mezében debütált a felnőttek közt. 

Először 2014-ben vitte őt az út a Juventushoz, amikor karrierje felszálló ágában két év alatt 93 mérkőzésen 27 találatot szorgoskodott össze a zebramezesek alkalmazásában, azonban a Real élt visszavásárlási opciójával és lecsapott rá. A 2016–2017-es idényben 20 gólt lőtt a madridiaknál, majd eladták őt a Chelsea-hez, ahol kevésbé találta meg a számításait és másfél év után megszabadultak tőle, méghozzá abban a formában, hogy az Atlético Madridhoz adták el. Morata ezzel visszatért – az első – nevelőcsapatához, másfél idény alatt szerzett 22 találata pedig elegendő volt ahhoz, hogy a kölcsönszerződése véglegesítésre kerüljön. Csakhogy a „matracosok” sem számították rá tovább, az éppen csatárt kereső Juventusnak pedig kapóra jött az ismert támadó létszámfeletti állapota, így újból lecsaptak rá.

Másodjára – egyelőre – ismét két évet töltött a torinóiaknál, mely alatt 92 mérkőzésen 32 találatra volt képes: az első idényében 20, a másodikban 12 gólt szerezve. 

Ennek ellenére a 35 millió eurós vételi opciót a Juventus nem akarta megfizetni érte, így játékjoga visszakerült a „matracosokhoz”. A nemzetközi sajtóhírek szerint azonban az olasz klub továbbra sem akarja őt elengedni és különösen Massimiliano Allegri vezetőedző sürgeti, hogy kedvezőbb feltételek mellett újra megszerezzék a támadó játékjogát. Így bár Morata az alapozást Diego Simeone csapatával kezdte meg, könnyen lehet, hogy újból vissza fog térni a Juventushoz és a szezont már velük kezdi, vagy legalábbis csatlakozik a piaczárásig.

Úgy tűnik, hogy az Atlético továbbra sem számít rá minden áron, és amennyiben Cristiano Ronaldo valóban szerződtetésre kerülne náluk, úgy bizonyára élni fognak a Juventus szűnni nem akaró érdeklődésével, és sokadszor is odaadják nekik az össze-vissza tologatott támadó játékjogát.

Szerző: Ficsura Ádám