LabdarúgásNB I.

NB I beharangozó sorozat III. rész: Újpest FC

2023. január 12.

Január végén folytatódik az OTP Bank Liga. A tabellán visszafelé indulva bemutatjuk a csapatokat, összegezve az ősszel látottakat, illetve megtippelni a tavaszi szereplésüket.

 

Már-már túlságosan nagy önbizalommal lehetett azt várni, a remek tavaszi szereplés után visszatérhet az élmezőnybe Budapest IV. kerületének csapata. Újpesten azonban a tulajdonosváltás körüli mizéria rányomta bélyegét a teljesítményre. Jobb gólkülönbségének köszönhetően nem áll kieső helyen télen a lila-fehér alakulat, igaz a pályán mutatott összkép egyáltalán nem nézne ki rosszul. Nyáron nem sikerült megtartani Budu Zivzivadzét, távozott Beridze, Mitrovics, és a szezon elején kidőlt Yohan Croizet. Kreatív játékosainak távozása, vagy sérülése miatt olyan futballistáknak kellett betölteni a lyukakat, akik NB I-es szinten mérve nem számítanak pozitív kilengésnek.

Milos Kruscsics a lehetőségeihez képest kimaxolja a keretben rejlő potenciált, igyekszik támadó, labdás fázisokra építő futballt játszani csapatával. Ehhez vannak olyan fegyverei, mint Csoboth Kevin, Katona Mátyás, vagy Fernand Gouré, ráadásul mindkét oldalon támadó szellemű szárnyvédők segítenek (Nemanja Antonov, Szabó Bálint). Az együttes házi gólkirálya mégis a mali középhátvéd, Abdoulaye Diaby, aki szögletek, pontrúgások után elért négy góljával vezeti az újpesti rangsort. Itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amely az Újpest jelenleg futó idényét hűen tükrözi.

Átlagban a liga legtöbb várható gólját ők hozták össze ősszel (2.0 xG/mérkőzés), illetve védekezésben a legkevesebb várható kapott gólt prognosztizálták nekik (0.92 xGA/mérkőzés). A valóság viszont 1.19 gól/mérkőzés, és 1.81 kapott gól/mérkőzés. A szörnyű alulteljesítés eredménye egy újabb kiesés elleni küzdelem, pedig az Újpest nem fest a statisztikai mutatók alapján rosszul, sőt. Tavasszal megint várható feltámadás az Újpesttől a számok törvényét tekintve, ha sikerül megerősíteni a keretet minőségi futballistákkal (Budu Zivzivadze 2.0?), és kijön a gödörből a csapat, ismét oda lehet érni a felsőházba.

S talán lehet egy kicsit feledtetni a Fradi elleni 0-6-os zakót, bár ezt nehéz lesz lemosni.