Labdarúgás

NB I beharangozó sorozat: Zalaegerszegi TE, Puskás Akadémia FC

2023. január 19.

Január végén folytatódik az OTP Bank Liga. A tabellán visszafelé indulva bemutatjuk a csapatokat, összegezve az ősszel látottakat, illetve megtippelve a tavaszi szereplésüket.

Két olyan csapattal folytatjuk felvezetőnket, amelyek a tabella első felében találhatók, s akár az év végéig harcban lehetnek a dobogós helyekért. Zalaegerszegen kiváló választásnak bizonyult Ricardo Moniz, irányítása alatt a támadó, progresszív stílusú futballt láthatunk mérkőzéseiken. Az őszi idény egyik legkiemelkedőbb teljesítménye Gergényi Bence nevéhez fűződik, a bal oldalon bevethető futballista három gólnál, és hat gólpassznál jár. A csapat egyik húzóembere Tajti Mátyás hasonlóan produktív volt – egészen a sérüléséig. A gólokat ezúttal Eduvie Ikoba szállítja, 10 találatával vezeti a góllövőlistát. A Moniz által elképzelt dolgokba remekül passzolnak ezek a játékosok, ráadásul Szendrei Norbert, Németh Dániel, vagy Szalay Szabolcs is egyre jobb formát mutatott. Az már csak hab a tortán, hogy Mocsi Attila válogatott kerettag lett, a Zalaegerszegen nyújtott teljesítménye miatt.

Vesztett pontok tekintetében ugyanott van a Zete, mint a Puskás Akadémia. Hornyák Zsolt együttese portugál ellenféllel szemben búcsúzott az európai kupaporondtól nyáron, majd a Fradi elleni nyitányon elszenvedett vereség után 10 mérkőzésen keresztül veretlen tudott maradni a bajnokságban. Ennek apró szépséghibája az, hogy öt döntetlent játszottak, mellyel komoly hátrányba kerültek a zöld-fehérekkel szemben. A bajnoki cím ismét elúszott, pedig a társaság nem titkolt célja évek óta. Más kérdés, hogy Hornyák reaktív futballja mennyire kifizetődő egy olyan kerettel, melyben Kiss Tamás, Marius Corbu, Alexandru Baluta adja előrefele játékban a minőséget. Batik Bence leigazolása remek húzás volt, aki már a középpályán is megmutatta, hogy az NB I-ben jó szintet képvisel. Tavasszal ismét van esély a nemzetközi szereplés kiharcolására, ezért viszont keményen meg kell harcolnia a felcsútiaknak.