Labdarúgás

NB1 27. forduló – Megviccelheti a Fradit a tavasz legjobb csapata

2020. június 05.

Újpest (2,15) vs. Honvéd (3,00), szombat 21:05

Két teljesen ellentétes lelki állapotban lévő fővárosi csapat mérkőzik meg szombat este a kiemelt mérkőzésen. 

Az Újpestnél drasztikus változások mentek végbe az utóbbi napok során: a klubot hat éve irányító Nebojsa Vignjevic felajánlotta távozását, amit a klubvezetőség készséggel elfogadott. Maga a szerb mester sem tagadta, hogy megfáradt a kapcsolat, úgy érzi, nem tudja már motiválni az együttest, amelynek vérfrissítésre van szüksége, hogy kimásszanak a gödörből. Helyét korábbi másodedzője, Predrag Rogant veszi át, aki jól ismeri az újpesti játékosokat és a magyar bajnokságot. Viszont nem lesz egyszerű dolga, hiszen immár a bennmaradás a tét, és talán azért is vért kell majd izzadnia a szebb napokat is megélt lila-fehéreknek. Jelenleg csak jobb gólkülönbségük miatt kerülik el a kieső helyet, a legutóbbi öt mérkőzésen pedig csupán a sereghajtó Kaposvár büszkélkedhet gyengébb mérleggel náluk. Vignjevic is elmondta, hogy a klubnál uralkodó káosz rányomta a bélyegét erre az idényre, ami magyarázat lehet a rossz teljesítményre. A statisztikák alapján egyáltalán nem a tabella alján kellene elhelyezkednie az Újpestnek, mind a passzok számában, mind a labdabirtoklásban és a helyzetek kialakításában is a legjobbak között vannak, a probléma inkább a hatékonysággal van. Rogant játékstílust biztosan nem változtat, hiszen nincs ideje újraszervezni a csapat játékát, kérdés, hogy fel tudja-e rázni az együttest… 

A Honvédnál jól sült el az edzőváltás. Sannino távozása után Pisont István kiváló mérleggel rendelkezik: négy mérkőzés óta veretlen, ráadásul egy friss kupagyőzelem is ott pihen a vitrinben. Visszatért az alapokhoz, stabilizálta a csapat védekezését, és a támadójáték is egyre jobban néz ki, köszönhetően Ugrai Roland jó formájának. A kispestiek lábában már van egy kupadöntő a héten, szerda este megszerezték kilencedik Magyar Kupa-győzelmüket, miután legyőzték a Mezőkövesdet a döntőben. Édes teher ez a játékosok számára, ami inkább inspirálhatja őket, mint akadályozza majd; akár az ellenfelet, őket is fűti a bizonyítási vágy. Ugyan a Honvéd a hatodik helyet foglalja el a tabellán, nem lehetetlen még a dobogó megszerzése sem, hét pontra vannak a dobogós Mezőkövesdtől; ehhez viszont minden egyes pontra szükségük van. Egy padlón lévő Újpest jó préda lehet egy lendületben lévő csapat számára, kérdés, hogy milyen mentális állapotban lép pályára az Újpest. 

Tipp: Honvéd legalább egy félidőt nyer – 1,98

 

Ferencváros (1,33) vs. Diósgyőr (10,00), vasárnap 21:05

Ha valamelyik csapat számára jól jön, hogy újra beengednek nézőbe a stadionok, az a Ferencváros. Fordulóról fordulóra a Groupama Arénában volt a legtöbb néző a lelátókon, vélhetően a Diósgyőr ellen is szép számmal képviseltetik magukat a zöld-fehér szimpatizánsok; de a miskolciak közül is sokan elutazhatnak a IX. kerületbe. 

A Fradi kissé álmosan, de eredményesen tért vissza a kényszerszünet után. Három mérkőzésen hét pontot gyűjtöttek: legyőzték a DVSC-t és az Újpestet, az előző fordulóban viszont csak egy döntetlenre futotta a Puskás Akadémia otthonában; még úgy is, hogy húsz percet emberelőnyben játszottak. Serhij Rebrov együttese viszont így is kényelmes helyzetben van, ugyanis a bajnoki címet gyakorlatilag már a zsebükben érezhetik. Kilenc ponttal vezetik a bajnokságot hét fordulóval a vége előtt, nagy csodának kellene történnie ahhoz, hogy elbukják a bajnoki elsőséget a gyengélkedő Fehérvár ellen. 

Ha valaki, akkor a Diósgyőr képes lehet arra, hogy megviccelje a zöld-fehéreket a Groupamában. Feczkó Tamás irányítása óta szárnyal a csapat, a tavaszi idényt alapján vezetnék a tabellát. Legutóbbi 10 mérkőzésükön mindössze egyetlen vereséget szenvedtek, 20:9-es gólkülönbségük pedig óva int minden csapatot, érdemes rájuk odafigyelni. Egyértelműen bejelentkeztek a dobogóért, sőt, mindössze öt egységgel vannak lemaradva a bronzérmes helyen álló Mezőkövesd mögött, amivel egészen biztosan kvalifikálnák magukat a nemzetközi kupaporondra is. Mindez nem rossz teljesítmény ahhoz képest, hogy tavaly nüanszokon múlt a bennmaradás, de még ősszel is úgy tűnt, hogy csak álom a tabella első fele számukra. 

Tipp: Mindkét csapat szerez gólt – 1, 79