Európa LigaLabdarúgás

Nem az első alkalom, hogy a Honvédon statuál példát az UEFA

2019. augusztus 06.

Az UEFA arcpirító döntése után a Budapest Honvéd csapata nem törődik bele a Craiovára kiszabott büntetésbe, a vörös-feketék sajtótájékoztatón jelentették be, hogy fellebbeznek. Mint tudjuk, a románok vérlázító viselkedése után az UEFA 60 ezer euró befizetésére és három zártkapus meccsre kötelezte őket, sőt Mendelényi Dániel klubtulajdonos kedd délelőtt számolt be róla, hogy a Honvéd ellen is eljárást indítottak, nem megfelelői szurkolói magatartás és rasszizmus vádjával.

 

 

Az UEFA jelentése szerint nem történt mérkőzést befolyásoló tényező, a profi futballistáknak tudniuk kell kezelni a nyomást, illetve a vizsgálat során kijelenthető, hogy sem a játékosok, sem a szurkolók nem voltak veszélynek kitéve. Érdekesség, hogy néhány oldallal a konklúzió levonása előtt ugyanebben a jelentésben ott virít a mérkőzés jegyzőkönyvében is fellelhető faktum, mely szerint az összecsapást csupán a román csendőrkapitánynak köszönhetően nem fújták le idő előtt, aki punktum kijelentette, hogy nem tudják garantálni senki biztonságát az őrjöngő románok gyűrűjében.

A szurkolók tegnap óta folyamatosan kérik számon az MLSZ-t, hogy tettek-e lépéseket a magyarság érdekében, a válasz pedig kedden kora délután, három órával a sajtótájékoztatót követően megérkezett. Csányi Sándor elmondása szerint tiszteletben tartja az UEFA döntését, de támogatja a Honvéd további intézkedéseit. Ez amolyan nesze semmi, fogd meg jól!

 

 

Vegyük sorra, hogy pontosan mi történt Romániában:


–  A mérkőzés előtti éjszakán a románok megtámadták a magyar szurkolókat, sőt a csapatot sem kímélték, egész éjjel hanggránátokat puffogtattak a hotel ablakai alatt, mindenféle csendőri retorzió nélkül.

–  A mérkőzésen folyamatosan a „döglött magyar a jó magyar” rigmus zúgott a román lelátókon, s nemhogy biztonsági intézkedés nem történt, még a hangosbemondó sem intette csendre a craiovaiakat, ahogyan az hasonló szituációban magyar pályákon szokás.

–  TRIANON-os egyenpólóban gúnyolódott néhány craiovai a lelátókon, ebben az esetben sem történt biztonsági intézkedés.

–  Egyikük egy molinóval pózolt, amire Budapest román megszállásának az időpontja volt felírva.

–  A magyar szurkolók közvetlenül a román ultrák melletti szektorban kaptak helyet, akik folyamatosan dobálták őket hanggránáttal, sőt egyikük egy fáklyát is megpróbált a kispestiek közé hajítani – nem történt biztonsági beavatkozás.

–  A magyar szurkolók számára nem biztosítottak külön ellátást, ellenben felajánlották, hogy a hazai büfében bevásárolhatnak – egyenként, kísérettel.

–  A csapatot elkísérő drukkerek elmondása szerint végig érezték, hogy nincsenek biztonságban, összesen 40-50 csendőr volt az aréna közelében, ami a húszezer craiovahoz képest aránytalanul csekély.

–  A románok folyamatosan köpködték a Honvéd melegítő játékosait, illetve anyacsavarokkal dobálták őket és a stáb tagjait, s miután itt sem történt biztonsági intézkedés, a melegítő játékosokat végül elővigyázatosságból visszahívták a kispadhoz, nehogy valakinek baja essen.

–  A mérkőzés utolsó perceiben dulakodás történt, ahol előbb a Craiova albán játékosa, Kamer Qaka arconcsapta Batik Bencét, majd Arnold Hunter játékvezetőt előbb kis híján eltalálták egy hanggránáttal, majd egy pillanattal később fejbedobták öngyújtóval, aminek következtében hosszú percekig ápolni kellett. Az UEFA szerint nem találták el, nincs miről beszélni, sőt felszólította a Honvéd illetékeseit, hogy ne hivatkozzanak valótlan állításokra. Eközben Batik sárgalapot kapott, míg Qaka még csak egy szóbeli megrovást sem.

–  Az UEFA elöljárói és a játékvezető le akarták fújni a mérkőzést, de a román csendőrkapitány kijelentette, hogy abból olyan balhé kerekedne, amire nem készültek fel, és nem tudnák biztosítani, hogy mindenki épségben elhagyhatja a pályát, ezért fél óra közjáték után végül lerúgták a büntetőket.

–  A craiovai kapus másfél méterrel a gólvonal előtt állva védett ki három büntetőt is, miközben a meccsbíróvá előléptetett tartalékjátékvezető és az alapvonali sportbíró hiába pásztázta árgus szemekkel az eseményeket, még egy figyelmeztetésre sem futotta tőlük.

–  Az UEFA a hivatalos oldalán élő, szöveges formában tudósította a mérkőzést, de egyetlen szó sem esik a 120. percben kirobbant balhéról – mintha az meg sem történt volna.


 

Az UEFA döntése gyakorlatilag legitimizálta a rasszizmust, ezen nincs mit szépíteni. A fent felsoroltak önmagukban is súlyos szabálysértésnek számítanak, nem csupán jogi, hanem erkölcsi értelemben is. Az Európai Labdarúgó-szövetség felrúgta és semmibe vette az általa képviselt eszmét, kigúnyolta és szembe köpte a fair play, a respect és a say no to racism kulcsszavakon alapuló kampánysorozatát, azt súgta a világ fülébe, hogy vannak szabályok, de nem mindenkit érint egyformán. Mi lenne az ideális büntetés? Egyértelműen a kizárás.
 

Íme néhány hasonló eset:


–  2007-ben a Nancy-Feyenoord UEFA-kupa mérkőzésen a holland szurkolók néhány perccel a lefújás előtt óriási balhéba keveredtek a rendőrökkel, a találkozót pedig félbe kellett szakítani a csetepaté miatt, ugyanis a könnygázból, amit a biztonságiak alkalmaztak, jutott a pályán lévő csapatoknak is. A meccs háromnegyed órás közjáték után folytatódott. Az UEFA elsőfokon 200 ezer svájci frankra és két zártkapus meccsre büntette a hollandokat, majd másodfokon ki is zárták őket a kupából. Igaz, ez nem selejtező volt, hanem utolsó csoportmeccs…

–  2004-ben az AS Roma a Dinamo Kijevvel csapott össze a BL-ben, a félidő lefújását követően pedig a hazai szurkolók egy pénzérmével fejbedobták a játékvezetőt, akinek vérbe borult a homloka. A meccset nem folytatták, a bírói kar egy kisebb tanácskozás után lefújta – mondván nem kockáztathatja önmaga és kollégái testi épségét. Az UEFA fegyelmi bizottsága 3-0-ra módosította az eredményt a Dinamo javára, illetve két meccsre bezáratták a Stadio Olimpicót.

–  2008-ban a Honvéd az Intertotó-kupában csapott össze a Sturm Grazzal, hazai pályán. Fél óra elteltével a grazi fanatikusok bekattantak, görögtüzeket dobáltak a pályára, székeket téptek ki, s a rendőrökkel csatároztak. A mérkőzést az osztrákok nyerték, ők is jutottak tovább. Az UEFA 25 ezer euró befizetésére kötelezte a Sturm Graz klubját, miközben a Honvéd két zárkapus meccset kapott – az indoklás szerint rasszista bekiabálások és transzparensek miatt.

–  2013-ban a Honvéd a Vojvodinát fogadta az Európa Ligában. A kispesti szurkolók cigányoztak, illetve vojvodinai b*zik skandálása mellett elengedtek egy-egy náci karlendítést is, miután az UEFA 50 ezer euróra és egy zártkapus meccsre rótta meg a magyar együttest.


 

 

 

Szóval, kijelenthetjük, hogy a Feyenoordot és a Rómát enyhébb szabálysértésekért is jobban megbüntették, mint most a Craiovát, ráadásul az utóbbi két Honvéd-esetből kiindulva, úgy tűnik, hogy az UEFA aránytalanul, illogikus módon szankcionál. A 60 ezer eurós pénzbüntetés azért is szürreális, mert a Craiova közel 300 ezer eurót kap az UEFA-tól a harmadik körben, szóval gyakorlatilag ők fizetnek a románoknak. Az sem mellékes, hogy ugyan három zártkapus meccset kaptak, a szövetség tájékoztatása szerint csupán kettő lesz belőle, illetve egy felfüggesztett – ami azt jelenti, hogy csak akkor lép érvénybe, ha újabb szabálysértés történik a klub háza táján. Tovább borzolja a kedélyeket, hogy a Craiova vezetősége túlzásnak érzi a szankciót, ők is fellebbeznek, abban reménykedve, hogy már az AEK Athén ellen megtelik a Noul Stadion Ion Oblemenco. Állítólag már találtak is egy kiskaput, hiszen az UEFA új szabályzata szerint gyerekeket, nőket és kétszáz vendégszurkolót beengedhetnek a mérkőzésre – a Craiova emberei pedig már el is kezdték toborozni az iskolásokat, hogy ne legyenek üresek a lelátók. 

Tehát, egészen szürreális a helyzet, főleg annak a tudatában, hogy a Honvéd is kaphat egy jókora sárga csekket rasszizmus címszó alatt. Ha a piros-feketék óvása másodfokon mégis sikeres lenne, és mégis kizárnák a románokat, az már gyakorlatilag eldőlt, hogy a kispestiek nem mennek még egy kört az EL-ben, hiszen holnapután már mérkőzés lenne. Summa Summarum, alaposan megszégyenítette az európai szövetség Magyarországot, a futballt, a sport szellemét. És mindezt úgy, hogy az UEFA alelnöke az MLSZ vezetője, Csányi Sándor, az UEFA fegyelmi bizottságának alelnöke pedig Berzi Sándor.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sport55 – csak szubjektíven! (@sport55hungary) által megosztott bejegyzés,