Egyéb LabdarúgásLabdarúgás

New York-i és kanadai rangadó az MLS-ben

2022. július 16.

Két fontos mérkőzésre kerül sor a hétvégén a keleti konferenciában.

New York Red Bulls – New York City FC

Vasárnap este New York városának két csapata csap össze egymással az MLS-ben. A rivalizálás miatt ez a párharc alapból presztízscsata, most azonban a táblázaton elfoglalt helyezés miatt is kulcsfontossággal bír, hiszen mindkét gárda a keleti konferencia élmezőnyében található. A címvédő NYCFC két ponttal előzi meg a második helyen a nála egyel több mérkőzést játszó NYRB-t, amely a pályaválasztója lesz a soron következő egymás elleni összecsapásnak. Mindkét csapat jó formában van: a hazaiak az utolsó négy, a vendégek a legutóbbi három fellépésükön nem találtak legyőzőre. Ráadásul a City legnagyobb zsenije, Valentín Castellanos 12 góljával vezeti a bajnokság góllövőlistáját, miközben a Red Bulls legeredményesebbjének a skót Lewis Morgan számít a maga kilenc találatával. A Red Bull Arénában a hazai gárda az utolsó három meccsét kivétel nélkül megnyerte – azonban a D.C. United, a Toronto és az Atlanta United elleni sikerek előtti első hat meccsen nyeretlenek voltak. A City idegenben felemás, 3-2-3-as mérleggel rendelkezik, legutóbb Dallasban győzött, azelőtt 4–4-es döntetlent játszott a Cincinnativel.

Idén még csak a US Open Cupban találkoztak egymással, június végén az NYRB a vártnál simább, 3-0-s győzelmet aratott a negyeddöntőben. A 2021-es kiírásban a három egymás elleniből kettőt ugyancsak ők nyertek meg 1–0 arányban, a harmadik pedig 1–1-es döntetlennel végződött. Nem volt sok gól mostanában az egymás elleni meccseken, legutóbb 2020. novemberében nyitották ki igazán a gólcsapot, amikor az NYCFC odahaza 5–2-re páholta el vetélytársát.

CF Montreal – Toronto FC

A két keleti kanadai csapat közt ugyancsak presztízscsatáról beszélhetünk, bár az NHL-ben a Canadiens és a Maple Leafs találkozása nyilván nagyobb rangadó lenne, de nyilván labdarúgásban is megvan az egészséges versengés a két város közt. A fenti csatával ellentétben az esélyek jóval egyértelműbbnek tűnnek a vasárnap hajnali kanadai derbin, hiszen a Montreal közvetlenül a két New York-i mögött a negyedik, a Toronto pedig csak az utolsó előtti, 13. helyet foglalja el a konferenciában. Előbbi csapat érdekes sormintát mutat a hazai meccsein: kilencből ötöt nyert meg és négy meccset vesztett el, miközben legutóbb a Sporting KC ellen kapitulált, azelőtt a Charlotte-ot verte, az Austintól kikapott, a Cincyt legyőzte, a Real Salt Lake ellen vesztett. Az említett öt találkozóból négyszer is legalább három gól esett, köztük egy 4–3-as gólváltást is feljegyezhettünk. Ezzel szemben a Toronto a keleti mezőny egyedüli csapata, amely nem győzött még idegenben – három döntetlennel és hat vereséggel bírnak. Egyelőre a TFC újdonsült olasz kontingensének bemutatkozása is várat magára: Lorenzo Insignét és Domenico Criscitót már leigazolták, Federico Bernardeschi szerződése szintén napirendre került.

Június végén a kanadai bajnokság elődöntőjében találkoztak egymással, a Toronto 4–0-ra kiütötte ellenlábasát. Tavaly az MLS-ben kétszer a Montreal örülhetett, egyszer döntetlenre végeztek egymással, miközben sokatmondó lehet, hogy mindhárom mérkőzésen mindkét csapat szerzett gólt.

Szerző: Ficsura Ádám