LabdarúgásSerie A

Paqueta és Piatek: A Milan életveszélyes duója

2019. február 14.

Mintha nem lett volna elég a Cagliari számára, hogy az elmúlt hétvégén az AC Milan otthonába, a San Siróba kellett látogatnia, még tetézte problémáikat egy meglehetősen bizarr akadály mielőtt elindultak volna. Edzőközpontjukban egyszer csak azon kapták magukat, hogy 100 helyi gazda elbarikádozta őket. A játékosok a tejárak elleni tüntetés kellős közepébe csöppentek Szardínián és a csapat három tagjáról videót is készítettek, ahogy felrúgnak három tejeskannát, mielőtt távozhattak.

A kis közjátéknak az lett a vége, hogy a csapat lekéste a Milánóba tartó gépet, és amikor végre odaértek, valószínűleg annak is örültek, hogy nem esett bajuk. A vasárnap délutáni mérkőzésen csak 11 perc telt el a játékból, amikor a Cagliari kapusa, Alessio Cragno, Suso lövését úgy hárította, hogy a labda közvetlenül csapattársa, a tehetetlenül álló Luca Ceppitelli mellkasáról a hálóba pattant.

Habár a mérkőzés bosszantó események komikus sorozatával kezdődött Rolando Maran csapata számára, hamarosan az ellenfél minőségi játéka vette át a szerepet. Kevesebb, mint 10 perccel a szerencsétlen öngól után a Milan hátvédje Davide Calabria egy kiváló keresztpasszal játszotta meg a tőle messze lévő új igazolást, Lucas Paquetát, aki remekül időzítve eleresztett egy ballábas bombát a keresztléc alá.

 

 

Mivel csak az előző hónapban érkezett a Flamengótól, pont jól is jött ki, hogy a 21 éves játékos szerezte a gólt. Paqueta gyorsan leszedte a fekete karszalagját és megcsókolta mielőtt a feje felé emelte volna azt. Ezzel tisztelgett a 10 fiatal futballista előtt, akik előző klubja edzésén vesztették életüket pénteken. A játékos korábban már jelezte, hogy az ügy mélyen érintette.

„Nagyon nehéz ez most” – mondta a Sky Italiának röviddel a Cagliari elleni meccs után. „A Milanban most az álmaimat élem és meglőttem az első gólomat a Serie A-ban, de a Flamengo akadémiáján ugyanúgy egy álommal ért fel játszani és nem tudom azokat elfelejteni, akik ezt szintén megélték” – nyilatkozta.

Paqueta nem régóta van Milánóban, de gyorsan alkalmazkodott a körülményekhez Észak-Olaszországban, találkozott veszélyes helyzetekkel mind a hét alkalommal, amikor Gennaro Gattuso egy kis szabadságot adott neki, hogy felfedezze a várost. Amikor játéklehetőséget kapott a Juventus, a Roma és kétszer a Napoli ellen, egyszer sem illetődött meg. A jelenléte támadásban egy olyan lendületet ad, amire igazán szüksége van a csapatnak.

 

 

A kreativitása és a képességei azok a dolgok, amin először megakad az ember szeme, de a határozott döntései mellett sem szabad elmenni, amelyeket például a Roma elleni mérkőzéseken megcsillogtatott.

Nem ismerve elveszett labdát, a Roma tizenhatosán kívül Paqueta megtámadva arra kényszerítette Luca Pellegrinit, hogy eladja a labdát, majd fizikai erejét kihasználva kiszorította az olaszt a szögletzászlóhoz.

Ezután nem elégedett meg csupán azzal, hogy visszaszerezte a labdát, ügyet sem vetve az oldalvonalnál lévő Pellegrinire, óriási keresztpasszt adott Krzysztof Piateknek, aki irgalmatlanul nagy gólt akasztott a Roma kapujába. Óriási gólöröm jött ezután, hiszen a lengyel támadó jóval nagyobb helyzeteket is kihagyott ezt megelőzően. Aztán a Cagliari ellen is betalált 3-0-ra módosítva ezzel az eredményt a Milan javára.

A Genovában 21 mérkőzésen 19 gólt lőtt, ezután megspórolt 35 millió eurót a Milannak. Mindez azt mutatja, hogy Piatek eddigi legjobb formáját hozza, arról nem is beszélve, hogy új klubjában is négy meccs alatt ugyanennyi gólnál jár. Piatek egy ugyanolyan küzdő típusú játékos, mint Paqueta, és ők ketten alkotják a csapat védelmének első vonalát. Gattuso ugyanis azt a feladatot is szánja nekik, hogy labdavesztés esetén rögötn próbálják megtámadni az ellenfelet, ugyanakkor a 23 éves Piatek képességei inkább a labdabirtoklásos játékhoz kedveznek.

Képes megtartani a labdát és bevárni vele a második hullámot és ezzel Piatek már most több annál mint amennyit Gonzalo Higuaín nyújtani tudott az AC Milánnál. Átlagosan majdnem 20 passzt ad 90 perc alatt, melyeknek a 84%-a sikeres is, ezzel a csapattársainak 115 percenkét biztosít tiszta gólszerzési lehetőséget. Az akaratának és a képességeinek köszönhetően a szurkolók hamar el fogják felejteni az argentin sztárt, aki egy hónapja eligazolt a Chelsea-be.

 

 

Jellegzetes gólöröme miatt az olasz Il Pistolero, vagyis a „Fegyveres Bandita” becenevet kapta, ahogyan énekelnek is róla a Milan-szurkolók, de Gattuso egy másik jelzőt aggatott rá a legutóbbi sajtótájékoztatón. Azt mondta, hogy „úgy száguldozik a pályán, mint ha ő lenne a Robotzsaru. Négy szót mond összesen, nem beszél feleslegesen és ezt az edzésen is így csinálja. Nagyon erős fizikálisan és szereti az üres területekre betörni. Nagy lelkesedéssel érkezett és nagyon meglepődött a fogadtatáson.”

Mindez jó hatással volt a Milanra, amely biztosította helyét a Coppa Italia elődöntőjében, miután Piatek lőtte mindkét gólt a Napoli ellen. Ezután döntetlen játszottak a Romával, megverték a Cagliarit és ezzel már a negyedikek a bajnokságban. Paqueta állandóan labdákkal tömi, így a lengyel számolhat azzal, hogy folyamatosan eredményes lesz.

„A lengyel foci nem olyan bonyolult, mint a Serie A, de a Genova ugyanabban a bajnokságban játszik, mint a Milan és ott nem okozott problémát a gólszerzés” – nyilatkozta Piatek a Sky Italiának, legutóbbi meccse után. „Csak folyamatosan koncentrálnom és összepontosítanom kell, mert remekül érzem itt magam és szeretnék minden meccsen betalálni” – tette hozzá.

Ennek eddig minden egyes mérkőzésen eleget téve bizonyította, hogy egy tökéletes igazolás volt a milánói klub számára, amely, ha jelenlegi pozícióját megtartja, akkor reális eséllyel számolhat a Bajnokok Ligájába való visszatéréssel.