Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

Szlovákia után újabb olyan ellenféllel találkozunk, aki csoportutolsóként szerepelt a Nemzetek Ligájában, igaz Horvátországnak ezért senki sem tehet szemrehányást, hiszen az angolok és a spanyolok személyében világklasszis ellenfelek ellen kellett bizonyítaniuk. A luzitánokat ugyan egy ízben sikerült legyőzniük, és a britek ellen is összejött egyszer a pontszerzés, ám a spanyolok elleni 6-0-s vereség valószínűleg a vb-döntő után kijózanító pofonnal ért fel a horvát labdarúgás számára. Az "A"-csoportból való búcsú után próbára tették magukat az Eb-címvédő portugálok elleni edzőmeccs keretében, ahol egy szimbolikus ponttal gazdagodhattak a felek. Ezután következett Azerbajdzsán…

 

Formahanyatlás vagy megtévesztő eredmény?

Előzetesen sima hazainak tűnt, ám az azeriek nem így gondolták, teljesen átadták a területet a "nagyoknak", kizárólag kontrajátékra rendezkedtek be. A "szomszédok" a meccs elején kissé álmosan kezdtek, ennek köszönhetően már a tizenkettedik percben volt egy óriási vendégziccer, amit hatalmas bravúrral védett Lovre Kalinić kapus. A tizenkilencedik percben aztán ő is tehetetlen volt; egy agresszív labdaszerzés után indított villámgyors ellenakcióból megszerezte a vezetést Ramil Sheydaev, a hazaiak legnagyobb bánatára. Ezt követően a világbajnoki ezüstérmesek gyakorlatilag egykapuztak, míg ellenfelük csak nyomozta a játékszert. A hatalmas mezőnyfölény még az első félidő hajrájára góllá érett, egy szögletet utáni lecsorgó labdát helyezett a kapuba a balhátvéd, Borna Barišić. A második félidő éppen úgy folytatódott, ahogy az első abbamaradt, a horvátok sorra dolgozták ki a helyzeteket, majd a 79. percben Andrej Kramarić állította be a végeredményt. Ha valaki csak az eredményt és annak alakulását nézi, annak bizonyára döcögősnek tűnhet a horvát szekér, ám a statisztikák és a játék képe azt mutatja, hogy még mindig képzett versenylovak húzzák. 

 

(Andrej Kramarić volt végül a nyerőember. Fotó: Getty Images)

 

És mi a helyzet velünk?

Eközben a magyar válogatott nagy reményekkel lépett pályára Szlovákia ellen, de nem működött a Marco Rossi által felépített stratégia. A Rossi-csapat a Nemzetek Ligájában jól megszokott presszinghez képest inkább a sokkal kisebb kockázatot rejtő területvédekezést alkalmazták, ami nem is funkcionált volna rosszul, ha nem lett volna két gólt eredményező védelmi hiba. Mindkét szlovák találat a bal szélről bontakozott ki, mindkét alkalommal Korhut Mihály reakcióideje volt lassabb a kelleténél. Közben a támadójátékunk teljes csőd volt, mivel Szalainak folyamatosan vissza kellett lépkedni a labdákért, a két szélen pedig Kovács István és Kalmár Zsolt személyében két –eredeti posztja szerint – belső középpályás kapott helyet, így esélyünk sem volt arra, hogy a szlovákok kapuját veszélyeztessük. Lehetőségeink a pontrúgásokból adódhattak volna, de a kezdőtizenegyben egyetlen olyan játékos sem kapott helyet, akinek erénye a rugótechnikája. (Miközben olyanok ültek a padon, mint Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Varga Roland vagy Holman Dávid) Aztán, miután Szoboszlai és Dzsudzsák is beállt, szemmel láthatóan veszélyesebbek lettünk: Willi Orbánnak és Szalai Ádámnak még helyzete is adódott, de nem tudták kihasználni. Gyenge, kilátástalan játékkal, kikaptunk 2-0-ra. 

 

Szalai a meccs után komoly kritikát fogalmazott meg, ahol elmondta, hogy a csapat néhány játékosa taktikailag nem elég képzett.

„Nem érzem úgy, hogy kevés lenne az idő, persze nem hetekre van időnk, de minden másik válogatottnak is ugyanennyi ideje van. Az számít, ki milyen szinten, ki milyen bajnokságban játszik, milyen taktikai felkészültséggel érkezik a válogatotthoz. A szlovákok is három napot készültek, csak a taktikai utasításokat úgy tudják végrehajtani, illetve úgy tudják alkalmazni, hogy az egyből működik."

 

Marco Rossi a tegnapi sajtótájékoztatón éreztette, hogy három-négy helyen lesz változás a kezdőcsapatban.

 

Ezt várhatjuk

Várhatóan Baráth Botond és Németh Krisztián bekerül majd, erre már a szlovákok elleni meccs előtt is célzott a kapitány, amikor elmondta, hogy Baráthot szerette volna már azon a mérkőzésen a csatamezőre küldeni, de komplikációk merültek fel a hazautazás során, így a kansasi duó nem tudott időben csatlakozni a kerethez. Baráth a védelem minden szegmensén bevethető, vélhetően Lang Ádámot vagy Korhut Mihályt válthatja majd, hiszen Willi Orbán és Kádár Tamás kirobbanthatatlannak, Lovrencsics Gergő pedig sorra meggyőzően és veszélyesen játszik. 

Három évvel ezelőtt már találkozott a két szomszéd egy felkészülési meccs keretein belül, akkor egy ingerszegény mérkőzésen egy barátságos 1-1-re jutottak. (Érdekesség, hogy az akkor pályára lépő magyar kezdőből öten már a keretben sincsenek) Várhatóan ma este intenzívebb lesz a tempó, arra pedig bárki mérget vehet, hogy a horvátok diktálják majd az iramot. Ellenfelünk már rég nem a tipikus szláv, kemény futballt játssza – inkább sokpasszos, kombinatív játékkal próbálja megtörni az ellenfelet. Rengeteget járatják a labdát, egyik oldalról a másikra, a két szélről pedig futószalagon érkeznek a beadások, amelyek komoly problémákat okozhatnak a védőinknek. Nem riadnak meg az átlövésektől sem; a betömörülő azeriek ellen például 9 (!) tizenhatoson kívüli próbálkozása is volt Modrićéknak. Mivel a mély területvédekezés már a szlovákok ellen sem működött, Marco Rossi várhatóan minél magasabbra tolja majd fel a csapat védelmi vonalát, és az agresszív presszing lesz jellemző a játékunkra. Persze, miért is állnánk be a saját kapunk elé, amikor itthon játszunk?! A horvátok várható kezdőjében gyakorlatilag nincs olyan poszt, ahol a bizonytalanság uralkodna, talán az angol másodosztályú Aston Villában védő Kalinić lehet a leggyengébb láncszem, ha valakire muszáj lenne mutogatni. Éppen ezért a legjobb tizenegybe várható a Dzsudzsák-Szoboszlai-Varga trió közül valaki – horvátok ellen biztosan nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy pontrúgás-specialista nélkül menjünk háborúba. Dzsudzsák Balázs éppen 99-szer húzhatta fel magára eddig a magyar válogatott mezét, így valószínűleg megkapja majd a lehetőséget a mestertől, hogy jubiláljon.  A szlovákok elleni hozzáállása alapján talán meg is érdemelné, mert miután beállt, végig pörgött, mint a taxióra. Ráadásul azon a bizonyos 2016-os meccsen épp ő állította be az 1-1-es végeredményt…

 

(Dzsudzsák Balázs százados lehet. Fotó: Getty Images)

 

Előrejelzés: Nyitott, lüktető iramú játékot várok. A horvátok rohamozni fognak, mi pedig, ha megvalósul a Rossi által beígért agresszív letámadás, megzavarhatjuk a vendégek védelmét. A horvátok rengeteg beadással fognak próbálkozni, és a szögleteik és szabadrúgásaik is veszélyesek lesznek majd, de a pontrúgásokból nekünk is lehet keresnivalónk. Jó meccs és sok gól lehet ma este.

Tipp: 2,5-nél több gól – 2,10

Kapcsolódó cikkek