Európa LigaLabdarúgás

Rövid időn belül lehet javítani – Ferencváros – Crvena Zvezda beharangozó

2022. október 12.

Egy héttel a belgrádi 4-1-es vereséget követően a Groupama Arénában találkozik egymással a két csapat.

Sztanyiszlav Csercseszov együttesének sok szegmensben kell fejlődnie, hogy itthon pontot tudjon szerezni a szerb bajnok ellen.

A Ferencváros idegenben gyenge teljesítményt nyújtott, első sorban labdás periódusokban. A Crvena Zvezda pont azt tette, amit a magyar bajnok nem kedvel, átadta a játékszert – ezért fordult elő, hogy magasabb birtoklási százalékot hozott össze a Fradi. Az első félidőben véleményes büntetőt kapott a belgrádi csapat, majd ezt követően a ferencvárosi védelem borzalmas helyezkedését kihasználva megduplázták az előnyüket.

A második félidőben gyorsan kapott újabb két gólt a magyar bajnok, erre Zachariassen tudott csak válaszolni. A Csercseszov-féle Fradi leginkább akkor van komfortzónán belül, amikor labda nélkül kell játszania. Ugyan a Monaco ellen például látszódtak a pozitív, apró előrelépések, önmagában a magasabban védekező csapatokkal szemben tud csak sok minőségi helyzetet kialakítani. Múlt csütörtökön a Fradi 1.33 xG-t hoztak össze, a Crvena Zvezda ezzel szemben 1.95-öt. Ha ezt kiegészítjük egy másik mutatóval, a Zvezdával szemben kevesebb minőségi helyzetet alakított ki a Fradi a többi csapatnál (1.53 az átlag), míg a Fradival szemben többet alakított ki a Zvezda a többiekhez képest (1.75 az átlag).

A “visszavágón” nem lehet rossz elképzelés, amennyiben a Ferencváros dönt úgy, hogy visszalép egyet, és a belgrádiakra hagyja a kezdeményezés jogát. Ebben az esetben magasabban kell helyezkednie az ellenfél védelmének, mely területeket nyit a gyors ferencvárosi támadóknak. Viszont azt nehéz elképzelni, hogy látva az első mérkőzés szinte hibátlan szerb taktikáját, ők változtatni szeretnének a játék képén. A másik nagy probléma az ad hoc középpályás védekezés, hiszen Laidouni, vagy Besic helyezkedése is erősen megkérdőjelezhető volt a kinti mérkőzésen. Összegezve a Ferencvárosnak változtatnia a játék képén ahhoz, hogy sikeres legyen a Crvena Zvezda ellen.

Elsősorban ezt a labda átadásával érhetik el, másodsorban egy fegyelmezettebb taktikával.