BundesligaLabdarúgás

Serge Gnabry lassan képes lesz pótolni Robbent és Riberyt a Bayern Münchenben

2019. február 11.

A Deutsche Welle túl keményen fogalmazott még a múlt héten Serge Gnabryval kapcsolatban, mondván, hogy ő volt a Bayern egyetlen értékelhető játékosa a Hertha elleni 3-2-es kupagyőzelem a során. A vendégek néhány ordító hibáját hátul és a labdás stratégiának általános hiányát leszámítva nem játszottak olyan rosszul az Olimpiai Stadionban és kétségtelenül Gnabry remekelt a legjobban a bajorok közül szerda este. A 23 éves szélső támadó a leghasznosabb posztok egyikét játszotta be a támadóharmadban és két gólt szerzett néhány védő jó megmozdulásának és egy tökéletes befejezésnek köszönhetően.

A sikeres berlini szereplésnek és a Schalke ellen, a hétvégén szerzett góljának köszönhetően hét találatnál és négy gólpassznál jár az összes sorozatot együttvéve, úgy, hogy ezeken 15-ször volt kezdő. Egyáltalán nem rossz bemutatkozó szezon a Bundesliga legbővebb keretével rendelkező klubjánál, és még jobbnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy Kovac némiképp gyengén működő Bayern Münchene általában gyenge teljesítményt nyújt a kapu előtt ebben az évben.

 

 

Még mindig nincs egységes gondolkodás a pályán, de a „hősi focihoz” való visszatérés egy egészen egyszerű játékot kíván, ami a védekezésben a hátvédek számbeli fölényére és egyéni képességeire támaszkodik, elöl pedig olyan játékosokra van szükség, akik képesek a csapat javára eldönteni egy meccset. Mindez ironikus módon lehetőséget ad Gnarby számára, hogy elöl tündököljön. Ellentétben néhány csapattársával, támadásban kevés a részéről az összjátékra való hajlandóság, több az egyénieskedés a labdával és ez gyengíti a csapat kombinációs játékát.

Egyedül Robert Lewandowskinak jobb a mutatója a lövések és gólok arányában a volt Arsenal játékosnál, aki folyamatos fejlődést mutat, mióta visszatért Németországba 2016-ban. A Bayern 8 millió eurót fizetett érte a Werder Bremennek, amely ennél kevesebbért, 5 millióért hozta el korábban az Ágyúsoktól – legalábbis ezt beszélik – ami egy óriási üzletet jelentett, tekintve a mai piaci viszonyokat.

A Gnarby teljesítményét bemutató alábbi számok tették őt a fejlődő játékosok elit kategóriájába posztja és életkora szerint. A 0,34-es xG90 mutatója (gólok átlagos száma 90 perc alatt) lenyűgöző érték egy szélső támadóhoz képest csakúgy, mint az összesített értéke, összehasonlítva egy valódi sztárjátékossal, aki ugyanazon a poszton játszik.

Gnarby a sokoldalúságából is rengeteget profitál. Hasonlóan a Bayern idősebb szélsőihez, Arjen Robbenhez és Franck Riberyhez, akik a nyáron elhagyják a klubot, ő is tud középcsatárt játszani és kisegíteni Robert Lewandowskit. Ahogy a dolgok jelenleg állnak, nagy esély van arra, hogy az egyik szélső pozíciót magáénak tudhassa a közeljövőben, de ahhoz, hogy Robben vagy Ribery jogos utódjává váljon, még fejlődnie kell. Az alacsony gólpassz száma még részben megbocsátható a csapat taktikai hiányosságai miatt, de a kombinációs játékban a lehetetlen szögből ellövöldözött labdáinak mennyisége arról tanúskodik, hogy a játékos még nem elég érett és egy kicsit önző is.

Meg kell tanulnia kevesebbet kapura rúgni a tizenhatoson kívülről és inkább a jobb helyzetben lévő csapattársakat kellene keresnie. A legfontosabb viszont, hogy tovább kell dolgoznia az edzettségi állapotán, hiszen fejlődését egy ideig kisebb sérülések sorozata lassította. Gnabrynak arra van szüksége, hogy annyit játsszon, amennyit csak lehet, hogy jobbá váljon, a Bayernnek pedig érdeke minél többet a pályán látni őt, vagy, hogy legalább gyakrabban bevethető legyen. Egy ideális világban egyértelműen több edzői segítségre is szüksége lenne.

Ha Arjen Robben nem épül fel a Liverpool elleni mérkőzésig, akkor Gnabrynak lehetősége lesz megmutatnia képességeit az Anfielden. Amikor 2017-ben a Hoffenheim színeiben játszott ott a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában, akkor nem igazán tudott érvényesülni: Julian Nagelsmann védelme rendszertelen volt, így őt nehezen lehetett a kapu előtt megjátszani. Harminc hónappal később teljesen más helyzetbe csöppenhet bele, habár lehet, hogy ő ezen nem aggódik egyáltalán. A Münchennek szüksége lesz rá – és még egy-két kiváló hősre – ha Jürgen Klopp Vöröseit ki akarják ejteni a Bajnokok Ligájából.