LabdarúgásSerie A

Tiémoué Bakayoko a Chelsea-ben kudarcot vallott, a Milanban viszont még Marcel Desailly-nál is technikásabbnak tartják

2019. február 08.

A mennyből vissza a földre. Ez az, amin Tiémoué Bakayoko keresztül ment az pár hónap leforgása alatt. A csapat kulcsembereként a középpályán, Fabinhóval az oldalán, 2017 májusában fantasztikus módon megnyerte a Monacóval a bajnokságot, bekerülve ezzel a francia válogatottba. Ő volt a jövő francia középpályása, akiről mindenki beszélt és akit minden nagycsapat szívesen látna a soraiban. Az, akinek megannyi választási lehetősége volt, és aki hosszabb megfontolás után a Chelsea-t választotta a Manchester United és más topcsapatok helyett. A Monaco a Rennes-től vette 8 millió euroért 3 évvel ezelőtt, majd 40-ért adta el.

A két tizenhatos közti területet bejátszó középpályások közül nem sokan voltak jobbak nála a 2016/17-es szezonban. Kiütötte a City-t a gyengébbik lábával lőtt góljával a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében és kifogástalanul végezte minden feladatát a középpályán. Jól állta a sarat a Juventus ellen is az elődöntőkben és mivel már kinőtte a francia bajnokságot, így volt értelme a Premier League-be igazolnia. A kvalitásai tökéletesen illettek az angol focihoz. Elsősorban a fizikai adottságaira (189 cm magas), a technikai képességeire kell gondolni. Arra, ahogy vezeti a labdát támadás közben, illetve az erejére. Huszonhárom évesen épp itt volt az ideje magasabb szintre lépnie.

Ugorjunk 2018 májusára. Bakayoko csak öt bajnokit játszott február óta. Antonio Contéval sosem volt meg közöttük az összhang, főleg akkor nem, amikor gyakorlatilag árnyékékként küldte pályára. Bakayoko próbálta azt tenni, amit az olasz mester kért tőle. A Monacónál egyszerűbb volt a dolog, hiszen 4-4-2-es felállásban játszottak, ráadásul Fabinho és Bakayoko remekül megértették egymást. Egykori klubjában ő volt az, aki letámadásokat irányított és Leonardi Jardim feltétlen bizalmát élvezte. A Stamford Bridge-en viszont egy új stílust kellett felvennie, meg kellett szoknia a háromvédős játékrendszert, új volt a nyelv, a kultúra és a vezetőedző is, akinek valamelyest akkorra már kicsúszott a kezei közül az irányítás a csapatnál. Szóval nem volt egyszerű és a Chelsea-nél kialakult helyzet mindezt csak tovább nehezítette. Ennek tetejébe ezután még sérülésekkel is bajlódott, és nagyon fájt neki, amikor Conte nem vitte el a két legfontosabb meccsükre, a Manchester United és a Manchester City ellen. Mindkettőt elvesztették a londoniak.

Bakayoko megkapta az esélyt az őszi szezonban, hogy beilleszkedjen a csapatba, hiszen 19 Premier League mérkőzésből 13-on kezdőként szerepelt, de ezzel nem tudott élni, így nyilvánvalóvá vált, hogy 2018 nyarától a francia nem a Chelsea-ben folytatja tovább pályafutását.

A kemény szezon ellenére még mindig nem volt semmi gond a képességeivel. A Milan örömmel leigazolta volna már a Monacóból is és egy évvel később ugyanígy voltak vele. Egy 30 millió eurós kölcsönszerződés remek opció volt mindhárom fél számára.

Az elején az olasz kaland hasonlóan alakult, mint az angol. Bakayoko próbált megint megfelelni, de a kapcsolata Gattusóval sem volt felhőtlen.

,,Bakayokónak meg kell tanulnia, hogyan bánjon a labdával. Nagyon oda kell majd tennie magát, nem lesz egyszerű” – mondta Gattuso a bajnokság kezdetekor.

Bakayoko azonban keményen is dolgozott, hogy változtasson a dolgokon és meg kell hagyni, ezt stílusosan tette. November közepe óta nagyszerűen teljesít labdatartó középpályásként a két másik középpályás mellett. A francia játékos érettebb lett és elképesztően megbízható ezen a poszton, ugyanúgy mint egyénileg a labdával. A Milánban sokkal jobban játszik, mint a Monacóban, mert ott ki tud teljesedni.

 

 

Maurizio Sarri nem akarta őt megtartani tavaly nyáron és nagy valószínűséggel ez így lesz idén is, de az is igaz, hogy a játékos sem menne vissza szívesen magától Londonba. ,,Az lenne az álmom, hogy itt maradjak a Milanban. Ez egy legendás klub. Ez minden, amit gondolok, de a szerződésem a Chelsea-hez köt 2022-ig. Szeretném, ha a Milannal feljönnénk a negyedik helyre a bajnokság végére, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz” – mondta a Corriere dello Sportnak nyilatkozva a héten. Döntő jelentőségű lehetne a középpályás jövőjével kapcsolatban, ha az olasz klub be tudna jutni a Bajnokok Ligájába idén. A milánóiakat jelenleg csak egy pont választja el az Atalantától, a Romától és a Laziotól.

Gattuso is nagyon elégedett most a franciával. ,,Jelenleg nem lehet őt nélkülözni. Ha minden feltétel adott lesz, akkor maradnia kell a klubnál. Óriási szerepet vállal, ő az egyik kulcsjátékosunk és nagyon fontos részévé válhat a Milannak az elkövetkezendő években” – mondta Gattuso, aki úgy jellemzete Bakayokót, hogy „technikásabb, mint Marcel Desailly.” Tiémoué Bakayoko valószínűleg minden nap szívesen venné ezt a dicséretet.