Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

A FIFA U17-es világbajnokságot 1985 óta rendezik meg, azóta számos későbbi szupersztár megfordult a tornán. Furcsa módon az európai kontinens nemzetei kevésbé eredményesek a torna történetében, egyetlen olyan csapat sincs az Öreg Kontinensről, amely egynél többször felemelhette volna a világbajnoki trófeát. A legtöbbször Nigéria (5) kaparintotta meg az aranyérmet, őket Brazília (3), Ghána (2), Mexikó (2), Oroszország (1), Szaúd-Arábia (1), Franciaország (1), Svájc (1) és Anglia (1) követi. Ebben a cikksorozatban azokat a játékosokat gyűjtöm össze, akik képviseltették magukat korábban a tornán, később pedig világraszóló karriert futottak be. A cikkek során kronológiai sorrendben haladunk visszafelé. 

 

1. Trent Alexander-Arnold (Anglia)

A Liverpool üdvöskéje a 2015-ös tornán szerepelt; nem túl sok sikerrel. Anglia nyeretlenül zúgott ki a csoportkörben, Trent pedig csak egy meccsen lépett pályára, a Brazília elleni vereség alkalmával. Érdekesség, hogy nem a pálya szélén, hanem a védelem előtt játszott.

 

2. Christian Pulisic (USA)

A világ homlokába tavaly berobbanó amerikai szélső alapember volt az USA 2015-ös vb-csapatában. A csoportból ugyan nem jutottak tovább, Pulisic mindhárom meccset végigjátszotta, sőt Horvátország ellen egy gólt és egy gólpasszt jegyzett.

 

3. Raheem Sterling (Anglia)

A Manchester City ügyeletes gólzsákja a 2011-es világbajnokságon szerepelt, ahol az elődöntőig vezette Angliát. 4 meccsen 2 gólt és 1 gólpasszt szerzett.

 

4. Aymeric Laporte (Franciaország)

A Manchester City védője is jelen volt a 2011-es tornán, sőt Sterlinggel is találkozhatott volna a csoportkörben, de a francia bekk akkor a padról nézte végig, ahogyan 2-2-es döntetlent játszanak. Később Szerbia ellen végig a pályán volt, majd a dánok elleni sorsdöntő meccsen húsz percet kapott. A franciák nem jutottak tovább a kiesési körbe.

 

5. Alisson Becker (Brazília)

Tíz évvel ezelőtt bizonyára nem gondolta volna, hogy 2019-ben a világ legjobb kapusának választják. 2009-ben három meccsen lépett pályára a világbajnokságon, ám Brazília nem tudta továbbverekedni magát a csoportból, így Alisson számára is hamar véget ért a torna.

 

6. Neymar Jr. (Brazília)

Alissonon kívül többen is nagy karriert futottak be abból a 2009-es brazil csapatból. Közéjük tartozik Neymar is, aki 27 éves kora ellenére már 97-szer húzhatta magára a Seleção mezét. Neymar már ekkor is szupertehetség volt, mindhárom csoportmeccsen pályára lépett, Japán ellen gólt is szerzett. Egy évvel később bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban is.

 

7. Coutinho (Brazília)

A Bayern München üdvöskéje is a 2009-es brazil együttes alapembere volt. Mindhárom mérkőzésen kezdőként szerepelt, Japán ellen egy gólpasszal írta be magát a jegyzőkönyvbe.

 

8. Casemiro (Brazília)

A 2009-es brazil csapat negyedik – és egyben utolsó – későbbi világsztárja. Alissonnal, Neymárral és Coutinhóval ellentétben ő nem volt alapember: Japán ellen csak kilenc percet kapott, Mexikó ellen végig a padon ült, Svájc ellen pedig 59 percet játszott.

 

9. Mario Götze (Németország)

2014-ben ő döntötte el a világbajnoki aranyérem sorsát az Argentína elleni döntőben, öt évvel azelőtt viszont ő is képviseltette magát a 2009-es nigériai világbajnokságon. A torna egyik legjobbja volt, 4 meccsen 3 gólt és 3 gólpasszt regisztrált a végül tizenhat között Svájc ellen büntetőkkel alulmaradó mini-Nationalelf együttesében.

 

10. James Rodriguez (Kolumbia)

A 2014-es világbajnokság kolumbiai hőse a 2007-es tornán képviseltette magát. Alapember volt a világbajnoki csapatban, az három csoportmeccsen egyaránt kezdőként számítottak rá, de a tizenhat között nem lépett pályára a Nigéria ellen 2-1-re elveszített mérkőzésen.

 

11. Toni Kroos (Németország)

A Real Madrid és a Nationalelf egyik legmasszívabb alappilére a 2007-es tornán is főszerephez jutott, Németország csapatkapitányaként vezette el nemzetét a bronzéremig. 6 meccsen 5 gólt és egy 1 gólpasszt szerzett, amivel kiérdemelte a torna gólkirálya címét, és őt választották a legjobb játékosnak is.

 

12. Eden Hazard (Belgium)

A belga válogatott jelenleg is regnáló csapatkapitánya stabil tagja volt a 2007-es világbajnoki csapatnak. A belgák csúnyán megégtek a tornán: egyedül Tádzsikisztánt tudták megverni, Tunézia és USA is kifogott rajtuk. Érdekesség, hogy abban a keretben játszott egy magyaros nevű futballista is, Kis Kevin révén.

 

13. Marcelo

Marcelo is a Real Madrid-vonalat képviseli, ő a 2005-ös világbajnokságon mutathatta meg magát. Egészen a döntőig menetelt a brazil együttes, Marcelo pedig az elődöntőben gólt is szerzett Törökország ellen. A fináléban végül alulmaradtak Mexikó ellen 3-0-ra.

 

Fogadj az U17-es világbajnokság meccseire itt!

Kapcsolódó cikkek