Labdarúgás

U20-as Dél-Amerika-bajnokság: Brazília és Uruguay halad a „bajnoki döntő” felé

2023. február 05.

A „hatosdöntő” harmadik fordulójában a két gigász favoritként léphet pályára, míg a házigazda a címvédővel találkozik.

Hétfő, 21:00 Venezuela – Uruguay

Uruguay egyelőre veretlen teljesítménnyel halad a hőn áhított korosztályos kontinensbajnoki cím felé, miután a második körben is mindkét eddigi mérkőzését megnyerte. Marcelo Broli együttese Kolumbiát és hátrányból fordítva a címvédő Ecuadort egyaránt egygólos különbséggel múlta felül. Az első körben még simább győzelmeket arattak, azonban a Hexagonal küzdelmei során bizonyították, hogy a szoros, nagy meccseket is képesek megnyerni, amely mindenképpen az erejüket mutatja. A második körben két meccs alatt egyetlen pontot szerző Venezuela ellen esély mutatkozhat akár egy megnyugtató győzelemre is, hiszen Fabricio Coloccini fiai bár tényleg becsülettel harcolnak, a Vinotinto jóval szerényebb játékerőt képvisel, mint a kontinens élvonala. A hat között a venezuelaiak döntetlent játszottak a másik „sötét ló” Paraguay ellen, legutóbb pedig sokáig szoros meccsen szenvedtek 3–0-s vereséget a másik nagy favorit Brazíliától.

Hétfő, 23:30 Paraguay – Brazília

A Selecao fiataljai ugyancsak a kötelező győzelem reményében lépnek pályára a harmadik fordulóban a két meccs alatt egyetlen pontot szerző Paraguay ellen. A brazilok az első kör veretlen abszolválása után ugyancsak két győzelemmel indították a hatos csoportot, ahol Ecuadort 3–1-re, Venezuelát 3–0-ra múlták felül. A megállíthatatlan Vitor Roque hat találatával vezeti a torna góllövőlistáját, míg Andrey Santos középpályás létére lohol a nyakában a maga öt góljával. Valószínűleg ezen a mérkőzésen sem kell különösebben izgulniuk a három pontért és nagy esély mutatkozhat arra is, hogy az előző két meccshez hasonlóan ismét elérik a három lőtt gólt. Az Albirroja a Venezuela elleni döntetlen után legutóbb 3–0-s sima vereséget szenvedett a házigazda Kolumbia ellen. Paraguay pillanatnyilag a vb-kvalifikációt érő negyedik helyet birtokolja, de a papírforma szerint Ecuador veszélyes lehet a helyükre, ebből a szempontból majd az egymás elleni meccs lesz döntő fontosságú.

Kedd, 02:00 Kolumbia – Ecuador

A rendkívül lelkes házigazda Kolumbia a dobogós helyezésének bebiztosítása reményében győzni szeretne a Hexagonalt a két favorit elleni vereségekkel indító Ecuador ellen. A „kávékészítők” 1–0-s vereséget szenvedtek Uruguaytól, majd legutóbb 3–0-ra legyőzték Paraguayt, így pillanatnyilag a harmadik helyet foglalják el, és akár már egy döntetlennel is nagy lépést tehetnek a dobogó felé, de az igazi előlépés egy győzelem lenne Oscar Cortesék számára. Az újabb három ponttal nem csak a harmadik helyet erősíthetnék meg, de akár további nyomást helyezhetnének az első kettőre is. A címvédő egyenlítőiek a négy évvel ezelőttinél gyengébb kerettel szerepelnek a tornán, és a két nagyágyú elleni, szoros vereségekkel kezdték a második kört, így pillanatnyilag nulla ponttal utolsók. A papírforma szerint az utolsó két meccset meg kell nyerniük a két kiscsapat ellen, így Kolumbia legyőzésén múlhat az esetleges dobogójuk. Igazi ki-ki meccsre kerülhet sor a két Tricolor között, ahol a hazai pálya előnye miatt egy hajszállal talán Kolumbia számít esélyesebbnek.