Egyéb LabdarúgásLabdarúgás

Új-Zéland: Mire lehetnek képesek az olimpián? – Gendur Ákos cikke

2021. július 22.

Csütörtökön, Dél-Korea olimpiai csapata ellen kezdi meg szereplését a Tokióban rendezett világjátékokon Új-Zéland, akiknek a keretükben több olyan játékos is van, akikre érdemes lehet figyelni, hiszen könnyen eladhatják magukat egy-egy nevesebb Európai csapatnak!

Kapus posztra nem a legerősebb játékosállománnyal érkezett meg Japánba Új-Zéland, bár a holland másodosztályban remek szezont futó Michael Woud szép karrier előtt áll, hiszen 22 évesen összesen 40 alkalommal védte az Almere kapuját. Mellette a Swansea City tartalékcsapatában pallérozódó Jamie Searle kapott még meghívót Japánba, az azonban aligha valószínű, hogy szóhoz jutna a labdarúgó tornán.

Az új-zélandiak érkeztek meg az egyik legtapasztaltabb védelemmel. Senkinek sem kell bemutatni a tavalyi szezont az angol másodosztályú Brentfordban töltő Winston Reidet aki túlkorosként szerepel a keretben. Az új-zélandi A-válogatott csapatkapitánya tavaly alig több, mint 10 meccsen kapott lehetőséget a Championshipben, ennek ellenére két évre megvásárolta őt a West Ham United. A Premier League tapasztalattal is rendelkező Reid mellett Liberato Cacace-t lesz érdemes figyelni, akit már most minden idők egyik, ha nem a legjobb bal bekkjének tartanak Új-Zélandon. A belga St.Truidenben 27 mérkőzésen pályára lépő játékos 20 évesen már a csapat egyik alapemberének számít klubjánál, ahova még két évig köti szerződése, de ha ilyen ütemben fejlődik, hamar értékesíthetik a fiatal játékost. Cacace mellett a Perth Glory játékosa, Dan Ingham vagy a portugál Rio Ave védője, Nando Pijnakerre lehet érdemes figyelni.

A középpálya kicsit lyukas maradt, hiszen amíg a többi poszton találni kiemelkedő teljesítményt nyújtó vagy éppen rutinos játékost, addig a pálya közepén kevés igazi karakter juthat szerephez. Kivétel lehet ez alól a 22 éves Joe Bell már 10 meccsen lépett pályára idén a norvég elsőosztályban, sőt, a Viking játékosa neve mellett három gólpassz is szerepel, fontos szerepe lehet a csapat sikerében a késő érő Clayton Lewis és a Central Coast Marinersszel idén parádés szezont futó Gianni Stensness mellett.

A támadók közül kimaradt a kiwik legnagyobb tehetsége, a Németországban légióskodó Sarpreet Singh, akit nem engedett el csapata, a Bundesliga 2-ben a bent maradásért küzdő Regensburg. Helyette viszont a dán Helsingor két fiatalja, Elijah Just és Callum McCowatt is ott lesz az Olimpián, mind a két fiatal játékos stabil teljesítményt nyújtanak a dán másodosztályú csapatukban. Az ausztrál első osztályban szereplő Wellington Phoenix másodikszámú csatára Ben Waine eszméletlen szezont futott, a 22 meccsen szerzett 7 góljával a csapat második legeredményesebb játékosa volt. Az Új-Zélandiak legnagyobb neve kétségkívül Chris Wood, a Burnley csatára már a második olimpiáján vehet részt, a 29 éves csatár 33 meccsen 12 gólt szerzett a Premier League-ben.