Labdarúgás

Vb 2022: Argentína Mexikóval és Lengyelországgal küzd a továbbjutásért

2022. november 13.

Messi és Lewandowski válogatottja egy csoportban versenyez.

A november 20-tól december 18-ig Katarban megrendezésre kerülő világbajnokság C csoportjában a korábbi kétszeres győztes Argentína mellett Mexikó, Lengyelország és Szaúd-Arábia válogatottja kapott helyet.

A tavalyi Copa América-nyertes Argentína 35 mérkőzése óta, immár közel három és fél éve veretlen, így a torna legnagyobb favoritjai közé tartozik. Lionel Messi nem titkoltan az utolsó világbajnokságra készül, csapattársai pedig tűzbe mennének csapatkapitányukért. Ahogyan az argentinok a nyári Finalissima-mérkőzés keretein belül leiskolázták az Európa-bajnok, ám a vb-ről lemaradó olaszokat, az mindenképpen megmutatta, hogy mennyire erősek valójában. 1978 és 1986 után szeretnének harmadszor világbajnok lenni, de ez az elmúlt tornákon mindig így volt, két elvesztett döntőnél tovább azonban nem jutottak. Ugyanakkor a kiváló csapategység ellenére intő jel lehet a dél-amerikaiak számára, hogy Giovani Lo Celso sérülés miatt lemarad a tornáról, míg Paulo Dybala és Ángel Di María sem százszázalékos.

Mexikó válogatottja az elmúlt hét tornán mindig a legjobb 16 között búcsúzott, miközben szimpatikus játékával és szenvedélyével a semleges szurkolók tetszését is elnyerte. Gerardo „Tata” Martino irányításával nem titkoltan szeretnének szakítani a szimpatikus vesztes imázsával, és ezúttal megszokottnál messzebb jutnának. A két nagyöreg, Guillermo Ochoa és a válogatottsági csúcstartó Andrés Guardado is valószínűleg az utolsó dobására készül. Noha nem számítanak favoritnak, talán még a csoportból való továbbjutásuk is meglepetés lenne, a csapategységben bízhatnak.

Elsősorban Lengyelország lehet a nagy ellenfelük a továbbjutás szempontjából, az első fordulóban esedékes mexikói-lengyel meccs sok kérdést eldönthet. Robert Lewandowski mellett a lengyelek számtalan európai szinten ismert játékossal rendelkeznek, az utazó keretből kilencen is a Serie A-ban játszanak – elég csak Wojciech Szczesny, Piotr Zielinski, Arkadiusz Milik vagy Krzysztof Piatek nevére gondolni. Azonban az elmúlt Eb-ken, vb-ken hiába volt bombaerős a keret, a lengyelek eddig adósak maradtak a kiugrással.

A csoport negyedik résztvevője, Szaúd-Arábia lehet a „sötét ló” a kvartettben. Mivel azonban gyakorlatilag hazai pályán lesznek, komoly helyismerettel bírnak és a katari klíma is otthonosabb lesz számukra, amely segítségükre lehet még akkor is, ha vitathatatlanul szerényebb képességekkel bírnak ellenfeleiknél.