LabdarúgásVilágbajnokság

Vb 2022: eljárt az idő az uruguayi csapat nagy öregjei felett

2022. december 01.

A dél-amerikai együttes kiábrándítóan játszik, de még továbbjuthat a H csoportból.

Dél-Korea-Portugália, péntek 16.00

A portugál válogatott messze nem játszik olyan jól, mint amilyen erős a kerete, de rutinos résztvevőként így is egyike annak a három csapatnak, amely már két fordulót követően továbblépett két győzelmének köszönhetően. Ennek fényében az sem lenne meglepő, ha – a címvédő franciákhoz hasonlóan – amolyan cserecsapattal állna fel a dél-európai gárda az utolsó szalmaszálba kapaszkodó dél-koreaiak ellen.

Az nem kérdés, hogy legerősebb összetételében Portugália erősebb az ázsiai riválisánál, de a franciák Tunézia elleni veresége megmutatta, hogy egy összeszokatlan és kevéssé motivált tartalékos együttes kevésnek bizonyulhat egy szerényebb képességű, ámde továbbjutásért küzdő alakulattal szemben. Márpedig a megalkuvást nem tűrő dél-koreaiak támadni fognak, mivel számukra csakis a győzelem érhet továbbjutást. Eddig vegyes a kép róluk, mert bár egy kifejezetten rossz meccsen örülhettek az Uruguay elleni 0-0-nak, ugyanakkor a folytatásban sokkal jobb játékkal alulmaradtak a számukra ki-ki mérkőzésnek számító Ghánával szemben.

Az összecsapás kimenetele leginkább tehát a Portugália hozzáállásától függ, mert ha ugyanúgy ellazsálja az utolsó fordulót, mint a franciák, akkor akár a győzelemre is lehet esélye a Koreai Köztársaságnak, ellenkező esetben ezt viszont nehéz elképzelni.

Ghána-Uruguay, péntek 16.00

A katari torna egyik legnagyobb csalódását jelenti a kétszeres világbajnok Uruguay szereplése, de még inkább a játéka. Nem az érződik, hogy egy aranygeneráció tagjai még egy utolsó nagy dobás reményében motiváltan és elszántan küzdenek, sokkal inkább kiöregedett klasszisokat látni a pályán.

Diego Godín, Luis Suárez és Edinson Cavani mind tagja volt a 2010-ben negyedik helyen végzett gárdának, most pedig a 32 csapatos mezőny egyetlen gólt sem szerző résztvevője éppen Uruguay. Már az árulkodó volt, hogy a nyitókörben a dél-koreai alakulatot nem sikerült legyőznie, de ott legalább két kapufa révén közel járt a gólhoz. A rutinos dél-amerikaiak a portugálok elleni csoportrangadóra sem tudtak felpörögni, így annak a meccsnek sima, kétgólos vereség lett a vége.

Ennek ellenére a továbbjutás még nincs teljesen veszve, mert ha az afrikaiakra jellemző szertelenséggel futballozó, de kifejezetten szórakoztató meccseket játszó Ghánát legyűri, akkor könnyen a nyolcaddöntőben találhatja magát Uruguay. De persze figyelnie kell a másik találkozót is, mert ha a dél-koreaiak is nyerésre állnak, akkor kevesebb szerzett gólja miatt Uruguaynak eggyel nagyobb különbséggel kell diadalmaskodnia, mint az ázsiaiaknak.

Ghána helyzete egyrészt kifejezetten egyszerű, másrészt igencsak érdekessé válhat. A győzelem biztos továbbjutást, a vereség biztos kiesést ér. Utóbbi miatt alapból veszélyes állás lesz az afrikai válogatott számára a döntetlen, ráadásul a pontosztozkodás csak addig lesz jó számára, amíg a dél-koreaiak nem vezetnek legalább kettővel Portugália ellen, így azért az afrikai játékosok is félszemmel figyelik majd a másik találkozóról érkező híreket.