LabdarúgásVilágbajnokság

VB 2022: Haaland még úgy is ott lehetne Katarban, hogy Norvégia nem jutott ki

2022. november 16.

A hihetetlen támadó még csak most szerződött a Premier League-be, de máris 12 bajnokin 18x volt eredményes csapatában, a Manchester Cityben.

Örülhetnek az iparváros kék felében tehát, mert valljuk be, Pep Guardiola évek óta kérdéses, mennyire tud akklimatizálódni a futballvilágra mért saját hatására érkező válaszokhoz. Azaz, hogy egyszerűsítsem, mennyire hajlandó megújulni taktikailag és kicsit továbblendíteni a Cityt, ugyebár például sorozatosan Bajnokok Ligáját is nyerni. Mert a cél és a méltó is ez lenne, de egyelőre ettől roppant távol volt a Pep-gárda akkor is, amikor döntőzhetett.

Erling Haaland személyében egy olyan játékossal gazdagodtak, aki kérdés nélkül a következő évtized nem pusztán világklasszisa, de minden fronton rekordere is lehet labdarúgóként.

Kétes jelenleg az is, ez a City mennyire erős a norvég nélkül, ugyanis a keret igen szűkös több poszton, a kulcsjátékosok jó része idősödik, azaz sérülékenyebbek is lehetnek és a szűk keretből nem lehet majd megfelelően pótolni őket. Kétségtelen, hogy a Citynek jól jön a vb-szünet, hogy picit stratégiailag is átgondolhassák magukat a téli átigazolási időszakra, mert nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi állapotok tarthatók lesznek mind a Premier League-ben, mind a BL-ben úgy, hogy a csapat eléri a tőlük várt nívót. Persze a Haaland-faktor jó ideig sok mindent kompenzálhat, de Guardiolát ismerve is: józanabb szakember ő annál, minthogy pusztán erre bízza csapatát.

A világbajnokság idején a norvég titán is pihenhet kicsit – az remek dilemma, ez vajon jót tesz formájának, avagy sem. De meglepő módon máshogy is alakulhatott volna Haaland elkövetkezendő egy hónapja! Nemrég a Goal.com Box to box című műsorában beszélt arról a játékos, hogy elméletileg minden lehetősége adott lett volna ahhoz, hogy Anglia színeiben váljon válogatott játékossá felnőttként.

„Majdnem négy évig éltem Angliában születésem után (Leeds-ben jött világra, mert édesapja, Alfie ugyebár Angliában játszott – a szerk.). Viszont olyan sok időt töltöttem utána Norvégiában, hogy sosem volt kérdés számomra, odatartozom. Amennyiben édesapám angliai karrierje hosszabbra nyúlik, talán ma angol válogatott lennék, de büszke vagyok rá, hogy Norvégiát képviselem!