LabdarúgásVilágbajnokság

Vb 2022: Németország az életben maradásért küzd

2022. november 30.

Az E csoportban spanyol vereséggel nagyon nagy bajban lenne a Nationalelf.

Costa Rica-Németország, csütörtök 20.00

A négyszeres világbajnok német csapatot meglegyintette a kiesés szele, miután nagy meglepetésre kikapott a japán válogatottól a nyitókörben, ugyanakkor a puszta eredmény nem tükrözi az esélyesek között számon tartott gárda teljesítményét, mivel a kudarc oka elsődlegesen nem a rossz játék, hanem a rengeteg kihagyott helyzet volt. A Nationalelf aztán a spanyolok elleni rangadón bebizonyította, hogy tényleg jó futballra képes és szorult helyzetben is van tartása, ugyanis hátrányból kellett egyenlítenie, hogy ne legyen a mostaninál is nehezebb a helyzete.

Merthogy mutatott teljesítménye alapján akármennyire is megérdemelné Hansi Flick szövetségi kapitány együttese a továbbjutást, az azért nincs teljesen a saját kezében, mert nagyon nagy gólkülönbséggel – akár hét góllal – kellene nyernie, ha a csoport másik meccsén a spanyolok kikapnának Japántól… De látva Costa Rica eddigi produktumát, bizony az sem kizárt.

A közép-amerikai gárda ugyan 1-0-ra felülmúlta Japánt, de mindezt értékelhető támadójáték nélkül tette, mivel mindössze két labdaérintése volt az ellenfél büntetőterületén. A minőségbeli hátránya pedig rendkívüli módon kiütközött a spanyoloktól elszenvedett hétgólos vereség alkalmával, márpedig a különbség most is hasonló lesz.

Összességében a németek mindaddig nagyon teperni fognak, amíg a spanyolok nem vezetnek egy, de inkább két góllal a másik találkozón, mert akár a gólkülönbség is dönthet a nyolcaddöntőbe jutásról. Ami a Nationalelf szerencséje, hogy a spanyolok nem éppen arról híresek, hogy ellazsálnának egy meccset, hogy kiejtsenek egy másik csapatot.

Japán-Spanyolország, csütörtök 20.00

A spanyolok bár matematikailag még nem tekinthetők a nyolcaddöntősnek, de nagyon extrém eredményeknek kell születniük ahhoz, hogy kiessenek a csoportkörben, kezdve azzal, hogy kikapnak Japántól.

Nos, ez a forgatókönyv már önmagában nem túl valószínű, tekintve, hogy Luis Enrique tanítványai éppen azok közé tartoznak, akik eddig mindkét meccsükön jól, esélyesekhez méltóan futballoztak. Costa Ricát játszi könnyedséggel intézték el a kombinatív játékukkal, de bizony a fizikálisan erősebb németek elleni rangadón is megvoltak a lehetőségeik a győzelemhez. Játékban ugyan készen áll a nagyobb feladatokra az együttes, de egyénileg még van hova fejlődnie, mert példának okáért Ferran Torres egyelőre nincs igazán jó formában, túlságosan körülményesnek és fejben lassúnak látszott.

Az óvatosságra intheti a spanyol válogatottat, hogy az ázsiai szigetország a németek elleni bravúr alkalmával bebizonyította, nagyszerű kontrákat képes vezetni, míg Costa Rica elleni kudarcnál az derült ki, hogy felállt védelemmel még gyengébb csapatok esetében sem tud mit kezdeni.

A továbbjutást illetően a japánoknak van izgulnivalójuk, mert csak a győzelem ér biztos nyolcaddöntőt, a döntetlen már csak akkor, ha Németország sem múlja felül Costa Ricát, de utóbbira bazírozni nem is kockázatos, sokkal inkább vakmerő lenne.