LabdarúgásVilágbajnokság

Vb 2022: potenciális meglepetéscsapatok vívják a nyitómeccset

2022. november 19.

A házigazda Katar ellenfele Ecuador lesz a torna nyitányán.

Katar-Ecuador, vasárnap 17:00

Vasárnap 17 órától a Katar–Ecuador mérkőzéssel veszi kezdetét a 22. labdarúgó-világbajnokság Katarban, a történelem első tornája, melyet a Közel-Keleten rendeznek meg, egyben a második ázsiai foci-vb.

Az A csoport favoritjának Hollandia számít, a nyitómeccs két érintettje mellett még a Sadio Manét végül nélkülöző afrikai kontinensbajnok Szenegál kapott helyet a négyesben. Amelyik csapat megnyeri a nyitómeccset, nagy lépést tehet a továbbjutás felé, a vesztes további esélyei pedig jelentősen csökkenhetnek. Nem titkoltan Katar és Ecuador egyaránt meglepetést szeretne okozni, a hazaiak rendezőként mindenképpen a továbbjutást tűzték ki célul, a dél-amerikai csapat pedig már a selejtezők során is bizonyítani tudta, hogy fiatal, minőségi futballistákkal rendelkezik és ugyancsak hosszabb menetelésben reményedik.

Katar nemzetközi szinten kevésbé lehet ismert, és a felkészülési mérkőzések eredményei nem predesztinálhatják őket túl magasra, de hazai pályán biztosan számolni kell velük bármelyik meccsen. Papíron az ecuadoriak erősebbek lehetnek náluk, hiszen a rutinos Enner Valencia (Fenerbahce) mellett több játékosuk futballozik topligában, mint Moisés Caicedo és Pervis Estupinán (mindkettő Brighton) vagy Piero Hincapié (Bayer Leverkusen). Ezzel együtt a hazai pálya előnye és a helyi szurkolók támogatása mindenképpen Katar mellett szólhat, így erősen 50-50 százalék körüli mérkőzésre van kilátás.

A két csapat eddig egyetlen alkalommal találkozott egymással, négy évvel ezelőtt egy meglehetősen szórakoztató barátságos mérkőzést vívtak meg Dohában, melyet a vendéglátók 4–3-ra nyertek meg a meccset kilenc emberrel befejező Ecuador ellen.