La LigaLabdarúgás

Zoknikból gyúrt labdákkal gyakorolt a Barca legnagyobb ígérete

2019. október 01.

Ansu Fatit ugyan még csak tizenhat éves, mégis a világfutball egyik legnagyobb ígéretének tartják, aki zsenge kora ellenére már az FC Barcelona meccseinek állandó szereplőjévé vált néhány hét alatt, augusztus 25-i bemutatkozása óta kezdőként vagy csereként rendszeresen pályára lép a világsztárokat felvonultató katalán együttesnél. Azóta ő lett a klub történetének legfiatalabb gólszerzője, a La Liga legfiatalabb játékosa, aki egy meccsen gólt lőtt és gólpasszt adott. Ráadásul a BL-ben is történelmet írt, nincs nála fiatalabb Barca-játékos a históriás könyvekben, aki előadhatta magát a klubfutball legragyogóbb színpadán. 

 

A kezdetek

Anssumane Ansu Fati 2002. október 31-én született Bissauban, az északnyugat-afrikai Bissau Guinea fővárosában. Édesapja, Bori Fati korábban futballistaként tevékenykedett, de hiába állt ígéretes karrier előtt, a helyi kluboknál annyira alacsony volt az apanázs, hogy korán belátta, más foglalkozás után kell néznie, ha meg akar élni valamiből és el akarja tartani a családját. Édesanyja, Lurdes Fati házvezetőnőként dolgozott. Harmadik gyermekként jött világra, bátyja, Braima Fati és nővére, Djucu Fati születését követően. Később még két testvére követte, Miguel Fati személyében egy fiú, és Djeny Fati személyében egy lány.

 

 

Négy éves volt Ansu, amikor polgárháború tört ki szülőföldjén. Az egyébként is elmaradott, rendkívül szegény térség élhetetlenné vált, így a Fati-család úgy döntött, hogy a gyermekek biztonsága érdekében elhagyják az országot és Európába emigrálnak. Mindkét fiú nagybetűs vágyálma az volt, hogy futballisták legyenek, de a család első állomáshelyén, Portugáliában hiába próbálkoztak több alsóbb osztályú együttesnél, mindenhonnan eltanácsolták őket. Csakúgy, mint az édesapjukat, Borit, aki hiába keresett-kutatott munka után, sehol sem tartottak rá igényt. Bori hallott egy pletykát, miszerint a sevillai tartományban található Marinaleda városnak az önkormányzata munkát kínál a bevándorlók számára, így elutazott Spanyolországba, hogy utánajárjon a szóbeszédnek, és előkészítse a családjának a környzetet. 

Nem ment zökkenőmentesen a spanyol kaland, Bori Marinaleda utcáin élt és ételért könyörgött. Néhány hónap telt el, amikor végre fogadta a marinaledai polgármester, rögtön sofőri állást is ajánlott neki. Ezt követően már sínen volt az Fati-família, az édesapa alázata és hozzáállása lenyűgözte a főnökét, aki úgy döntött, hogy segít Bori családjának letelepedni a városban. 

 

Mindenki őt akarta
 

Ansu vérében hamar elkezdett csörgedezni a La Liga áhitata. 2009-ben, miután Cristiano Ronaldo a Real Madridhoz szerződött, a Blancók minden egyes mozzanatát követte, a portugál fenomént pedig példaképének fogadta. 

 

 

Mindeközben bátyja, Braima futballista-karrierje egyre inkább kezdett kibontakozni. Tehetségkutatókon vett részt, ahol hamar kitűnt a játék iránti szenvedélyével és ügyességével. Több klub is harcolt a kegyeiért, végül a Sevilla FC lett a befutó, és az E.F. Herrera nevű társ-utánpótlásbázisához került. Ekkor tudatosult a hétéves Ansuban is, hogy nem lehetetlen küldetés bekerülni egy neves klub akadémiájára, és ahogy látta bátyja felemelkedését, egyre türelmetlenebbül sürgette a szüleit, hogy intézzék el, hogy ő is egy csapatban futballozhasson végre. El is vitték a Herrera egyik edzésére, ahol tárt karokkal várták és mindjárt üdvözölték is a csapatban.

 


„Veleszületett érzéke volt a játékhoz. A saját korosztályában valóságos tanár volt. Mindezt úgy, hogy mesélte, odahaza zoknikból gyúrtak labdákat, azzal játszottak. Csak futballozni akart, elképesztően önzetlen volt: kiharcolta a helyzeteket, aztán a társainak adta a labdát, fejezzék be inkább ők az akciót” – mesélte Jordi Figuero, a Herrera akkori edzője.


 

Ansu első szezonjában kiemelkedett, hamar felhívta magára a figyelmet az anyaklubnál. Monchi, a Sevilla igazgatója személyesen kereste fel a családot, hogy felajánlja, szerepeljen inkább a klub elsőszámú utánpótláscsapatában. Ansu és a szülei el is fogadták, de váratlan fordulat állt be az ügyben, miután az aláírásra sor került volna.

 


"A Sevillában játszottam, amikor megérkezett a Real Madrid ajánlata, ami überelte a Barcáét. Mindkét klub képviselője személyesen jött el az otthonunkba, hogy meggyőzzék a szüleimet. Mivel nyitottak voltunk a váltásra, a Sevilla becsapva érezte magát, mert elvárták, hogy maradjak azért cserében, hogy segítették a testvéremet" – mesélte Fati. 


 

Ansu és a szülei szerettek volna élni a két nagy klub valamelyikének a lehetőségével élni, de mivel szerződés kötötte őt a Sevillához, meg volt kötve a kezük. Ansut bosszúból közel egy évig jegelték az utánpótláscsapatnál, de ez sem törte meg a lelkesedését. Az FC Barcelona lépett az ügyben és megegyezett a Sevillával az átigazolásáról, 2012-ben már a híres La Masián kergette az álmait – sőt, egy évvel később Braima is követte öccsét. 

 

Évek a La Masián

"Ami az egyetemi oktatásban a Harvard, az Oxford vagy a Cambridge, az a labdarúgásban a La Masia" – írja a Nemzeti Sport egy korábbi cikkében. Valóban így lehetne megfogalmazni, hiszen igazi világsztárok pallérozódtak a népszerű futballiskolában, ami, ha nem is a világ legnívósabb akadémiája, de a legjobbak között van. Sokat elmond arról, hogy milyen jelentős szerepe van az utánpótlásnak a gránátvörös-kék klub életében, hogy rendre megadják a lehetőséget az akadémián nevelkedő fiataloknak. 2012 novemberében például tizenegy La Masián-nevelkedő játékossal (Valdés – Montoya, Piqué, Puyol, Alba – Busquets, Xavi, Fábregas – Iniesta, Pedro, Messi) álltak ki a Levante ellen. Igaz, talán a harmincegy éves Busquets generációja volt az utolsó sikeres La-Mansia "évjárat", azóta ugyan nevelt ki néhány világsztárt az akadémia (Mauro Icardi, Thiago Alcantara), de a klub megváltozott játékosfilozófiája miatt (?) csak kevesen tudnak betörni a nagycsapat kapuján és meghatározó játékossá válni. Persze, az is lehet, hogy az akadémia színvonala csökkent, így már nem tud olyan mennyiségű és minőségű futballistákat kitermelni, mint korábban, és ezt a deficitet igyekeznek foltozni a nehezen magyarázható játékos-igazolásokkal. Csak összehasonlításképpen: 2012-ben a huszonnyolc fős keretből húszan játszottak a La Masián, míg a jelenlegi 2019/2020-as huszonnégy fős keretből mindössze tízen. Ennek ellenére, Ansu és családja akkoriban még nem tudhatta, hogy hét év múlva már más koncepció mentén halad a katalán együttes – ahogyan valószínűleg azt sem, hogy ő lehet az új úttörő a helyi fiatalok számára. 

 

 

Ansu eleinte rossz benyomást tett az edzői stábra, túl önzetlennek tartották, aki egy az egyben a kapussal is a passzolási lehetőséget kereste, ráadásul sokszor beleszürkült a játékba és fásultan mozgott a pályán.

 


"Az egyik tornán rendkívül fásult volt, s aztán borzalmasan lőtte a büntetőket. Mondtam neki, hogy még egy ilyen alkalom, s mehet vissza, ahonnan jött. Erre a következő meccsünkön nyolc gólt szerzett” – mesélte a katalán Sportnak Marc Serra, korábbi edzője.


 

Később egyre kiegyensúlyozottabb lett a teljesítménye, aminek meg is lett a gyümölcse. Előbb a két évvel idősebb korosztályhoz vezényelték – így fordulhatott elő, hogy a japán Messinek kikiáltott Takefusa Kubóval és a Manchester City hátvédjével, Eric Garcíával együtt szerepelt –, majd csapatkapitánynak is kinevezték. 

Úgy tűnt, hogy minden sínen van, ám ekkor az élet közbeavatkozott. 2015 decemberében egy Espanyol elleni bajnokin az ellenfél védője kőkeményen letarolta, Ansu pedig kettős lábtörést szenvedett, ami miatt tízhónapos kényszerkihagyás várt rá. Rengeteg időt töltött a kórházban, de ahelyett, hogy reményvesztetté vált volna, az elszántsága csak nőtt, és még nagyobb erőbedobással tért vissza a pályára. Tizenhárom évesen már az U17-es korosztály húzóembere volt, ezt követően pedig minden évben lépett egy szintet, hogy 2019. július 24-én aláírja első profi szerződését a nagycsapatnál. 

 

Berobbant a világ szeme közé

A sajtó kinevezte az új Messinek, mindenki az ő bemutatkozását várta. Augusztus végén Ousmanne Dembelé, Leo Messi és Luís Suárez is megsérült, így Ernesto Valverde úgy döntött, hogy beválogatja a Real Betis elleni névsorba, azonban ehhez ki kellett kérnie Ansu szüleinek az engedélyét, hiszen a spanyol törvények kimondják, hogy a klubok nem szerepeltethetnek fiatalkorú játékost az esti meccseken, csak külön engedéllyel. Természetesen Bori és Lurdes a legnagyobb örömmel adta hozzájárulását fiuk szerepeltetéséhez. Valverde nem is habozott, nem a kispadra szánta az ifjú bissau-guineait, már az első alkalommal bedobta a mélyvízbe. Miután Arturo Vidal 5-1-re módosította az állást, a spanyol mester úgy érezte, hogy itt az idő: bekülte a 16 éves és 298 napos Ansut a pályára Carles Pérez helyére, ezzel ő lett a klub történetének második legfiatalabb debütánsa. Az este emlékezetesre sikerült, bátor, agilis és technikás játékát állandó ovációval értékelte a közönség, de Lionel Messi és fia Thiago is feszült figyelemmel kísérték a labdaérintéseit. 

 

 

A következő fordulóban az Osasusa ellen már egy félidőt kapott, sőt hat perccel beállása után meg is fejelte első gólját, amivel újra beírta magát a klub históriás köteteibe: Ő lett a legfiatalabb, aki valaha gólt lőtt a huszonhatszoros bajnok színeiben. Külön érdekesség, hogy annak a Carles Péreznek a beadását bólintotta a kapuba, akinek a helyére beállt élete első szenyor-találkozóján. Később az öltözőben Leo Messi őszinte gratulációját fejezte ki és egy megható fotót posztolt saját Instagram-oldalán. 

 

Ansu Fati első gólja

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Leo Messi (@leomessi) által megosztott bejegyzés,

 

Szeptember 14-én aztán a Valencia elleni bajnokin már a kezdőcsapatban kapott helyet, és gyakorlatilag két perc alatt kivégezte a Denevéreket: a második percben megduplázta bajnoki góljai számát, majd öt perccel később egy asszisztot adott Frenkie de Jongnak, oroszlánrészt vállalva csapata 5-2-es sikeréből. Három nappal később újabb álma teljesült, Valverde a kezdőcsapatban adott neki helyet a Borussia Dortmund (0-0) elleni BL-csoportmeccs alkalmával, ahol az az ironikus helyzet állt elő, hogy az 59. percben Leo Messi állt be a helyére. 

 Talán senki sem gondolta volna, hogy a Barca megmentője egy tizenhat éves srác lesz. Ansu meccsről-meccsre bebizonyítja, hogy helye van a legnagyobbak között, ráadásul már most példakép lehet az afrikai gyerekek számára, illetve megmutatta, hogy a híres La Masián még mindig vannak tündöklő csillagok. Hasonló karriert futott be ezidáig, mint Leo Messi, sokan már most az argentin zsenihez hasonlítják, aki hosszú évekre megoldhatja a Barca gondjait. Ansu mindent elsöprő elhivatottságát ismerve pedig minden esély megvan rá, hogy így is legyen. Ráadásul, nemrég megkapta a spanyol állampolgárságot is…

 

 

Tudtad?

Mindhárom Fati-fiú a Barcelona alkalmazásában áll. Ansu bátyja, a huszonegy éves Braima Fati jelenleg a spanyol harmadosztályú Calahorránál szerepel kölcsönben. A már Spanyolországban született Miguel-öccse pedig a La Masián nevelkedik, ahol többek között csapattársa Leo legnagyobb fia, Thiago Messi is.