MMA

UFC 273: Khamzat Chimaev bajnoki kihívóvá válik?

2022. április 09.

A Farkas gyakorlatilag egy győzelemre van a címmérkőzéstől.

Két címmérkőzést is rendeznek a UFC hétvégi számozott gáláján, azonban mégsem ezek lesznek az este valódi attrakciói. Sokkal inkább Khamzat Chimaev és Gilbert Burns összecsapása, amely a Farkas becenévre hallgató, csecsen származású, ám svéd színekben szereplő Chimaev miatt került azonnal a középpontba. Nem mondhatnánk, hogy Khamzat sokat vesztegetné az idejét, rögtön a címmérkőzés felé vette az irányt a UFC-ben, Burns legyőzése esetén pedig meg is kaphatja a lehetőséget Kamaru Usman ellen.

A Farkas eddig négyszer küzdött a szervezet égisze alatt, mind a négy alkalommal az első menetben győzte le aktuális ellenfelét, méghozzá úgy, hogy mindössze egyetlen egy (!) ütést kapott! Ez egészen elképesztő adat, még akkor is, ha hozzátesszük, hogy nem a legelitebb bunyósokkal nézett farkasszemet. Burns viszont a váltósúly krémjébe tartozik, Kamaru Usman, Leon Edwards és Colby Covington mellett. A brazil BJJ-ász korábban könnyűsúlyban is letette a névjegyét, ám fogyasztási nehézségek miatt végül 77 kilogrammban talált igazi otthonra.

A fogyasztás és a visszatöltés egyébként is sarkalatos pont lehet ebben a párosításban, miután Burns teljesen átlagos – vagy talán picit alulméretezettnek – méretűnek számít a divízióban, míg Chimaev hatalmas… A csecsen szörnyeteg középsúlyban is nagynak számítana, fizikai ereje pedig egészen bámulatos, elég csak a Jack Hermansson elleni birkózómeccsre, vagy az Alexander Gustafsson elleni sparringra gondolni – a Farkas mindkét harcossal fel tudta venni a versenyt, sőt, Hermanssont valósággal megalázta a tatamin.

Ez a sors várhat Burnsre is?

Az est két főmeccsén ugyancsak komoly izgalmakat várhatunk: Alexander Volkanovski és Chan Sung Jung összecsapása óriási upsetet is hozhat, amennyiben a Koreai Zombi – Max Holloway helyére beugorva – legyőzi az ausztrál címvédőt. A másik párosítás még ennél is bombasztikusabbnak ígérkezik: Aljamain Sterling és Petr Yan visszavágója a gála talán legjobban várt indulatmeccse! Aljo ugyanis meglehetősen vitatott módon szerezte meg a bajnoki övet orosz ellenfelétől, aki dominálta az első találkozót.

Sterling végül bele is nézett egy térdesbe, ám mivel a térde a tatamin volt és jócskán rá is játszott az esetre, Yant illegális technika miatt leléptették. Aljo több mint egy éve húzza a visszavágót, jól láthatóan nem akar kiállni az orosz ellen, cserébe Petr megígérte, hogy másodjára megsemmisíti a bajnokot és visszaszerzi, ami az övé.

Parázs mérkőzés lesz és az esélyek Yan győzelme mellett szólnak!