Tenisz

French Open: szerb – spanyol és német – görög párharc a négy között

2021. június 10.

 

FELSŐ ÁG

Az 1. kiemelésű Novak Djokovic remekül kezdett a 9. helyen rangsorolt Matteo Berrettini ellen, könnyedén vette el az olasz adogatásait a szervái pedig gyilkosak voltak, így papírforma szerint lett két szett is a szerbé (6-3, 6-2). A harmadik szettre az elbizakodott világelső kicsit lazsált, amit ki is használt ellenfele és rövidítésre vitte, ahol nyert is, majd továbbra is hozva az adogatásait szorossá tette a negyediket is, de az ismét elképesztően ingerült Djokovic végül 7-5-re behúzta a győzelmet.

Azt hiszem senkit nem lep már meg, hogy a 3. helyen rangsorolt „salak-király”, Rafael Nadal újabb győzelmen van túl, az már annál inkább izgalmas lehet, hogy a 10. kiemelt Diego Schwartzman ezúttal is megszorította, aki képes volt az első három szettben a jó adogatásaival az egyik el is hozni (6-3, 4-6, 6-4). Ezután viszont a spanyol váltott és már sokkal agresszívebb lett, ahogy azt megszokhattuk tőle Párizsban és nagyon sima 6-0 lett az utolsó szett, s ezzel 3-1 az összesített eredmény.

Novak Djokovic (1.) – Rafael Nadal (3.)

Az eddigi 57 összecsapásukból egyetlen eggyel áll jobban a szerb (29-28), viszont a spanyol húsz alkalommal is legyőzte már őt salakon, s csak egyetlen egy győzelme van Djkovicnak Párizsban. Papíron annak ellenére is, hogy mit mutat a világranglista kérdés nélkül Nadal az esélyes, mert eddig a French Open során három vereséget számlál, ebből egy feladás, egy sérülés miatt hátráltatott és az az egy említett győzelem a szerb által.

 

ALSÓ ÁG

Nem történt meglepetés, ugyanis a 6. helyen kiemelt Alexander Zverev könnyedén jutott be a legjobb négy közé a 22 éves spanyol, Alejandro Davidovich Fokina ellenében. Mindössze az első szett volt szoros (6-4), utána már igazán könnyed és magabiztos tenisz hozott a német és simán vette el ellenfele adogatásait is (6-1, 6-1). Zverev ezzel megdöntötte eddigi legjobb párizsi szereplését.

A másik negyeddöntőben a helyzeti előnyben lévő 5. helyen rangsorolt Stefanos Tsitsipas a vártnál valamivel simábban tudott nyerni a 2. helyen rangsorolt Daniil Sergeyevich Medvedev ellen, aki így nem tudja letaszítani a világranglistát vezető szerbet a helyéről. A salak borításon otthonosabban mozgó görög kétszer is elvette ellenfele adogatását az első szettben, amit 6-3-ra könnyedén be is húzott, majd a másodikban már csak a rövidítésben bizonyult jobbnak (7-6), végül pedig akkor tudott domináns háló közeli játékkal előrukkolni, amikor a legnagyobb szüksége volt rá és így nyerte a harmadik szettet is 7-5-re. Tsitsipas ezzel a tavalyi év után ismét ott van a legjobb négy közt.

Alexander Zverev (6.) – Stefanos Tsitsipas (5.)

Eddig hétszer csapott össze a két „fiatal reménység”, melyek során a görög 5-2-arányban vezet, viszont legutóbb Acapulcóban épp a német nyerte az ottani finálét. Grand Slam során még nem találkoztak, a legrangosabb összecsapásuk az a 2018-as kanadai 1000-es ATP és a 2019-es madridi 1000-es ATP negyeddöntője volt, ezeket mindkétszer Tsitsipas nyerte meg 2-1 arányban.