Tenisz

#Hortimegmondja – 35 éve már, hogy Boris Becker berobbant!

2020. július 08.

A nyolc napig érvényes születésnapi köszöntős szabályt azért találták ki, hogy a bénák, akik nem ismerik a naptárt felmentést kaphasson. Itt most csak arról van szó, hogy nem születésnap, viszont ünnepi lehetőség szaladt el, igaz csak egy nappal! Senki el nem hiszi, már 35 évvel ezelőtti az esemény. 1985. július 7-én Boris Becker megnyerte a wimbledoni tenisz tornát. Megesett ez pár férfival ez, de ilyen fiatal fickó, mint a rőt német, senki nem győzött!

A tenisztörténelem nagykönyvében örökre ott marad, Becker 17 évesen döntőzött és diadalmaskodott a Wimbledonban, ahogyan a szakik mondják: a tenisz Mekkájában! Tényleg döbbenetes volt látni, amikor a legutolsó játéknapon egy nagykamasz odaállt az alapvonalhoz, szétbombázta az ellenfelet, egy némettől Londonban elég nagy szó, aztán a pihés arcához emelte a konzervatív kivitelezésű, ám az összes rakettes ember számára legjobban áhított trófeát. Teljesen odavolt érte a világ, egy szinte kisfiú térdre késztette a játék menőit, ah Mein Gott, mi lehet még ebből – sóhajtott Németország!

A csitri srácnak muszáj volt megtanulnia a sztár szerepét, közben egyáltalán nem feledkezett meg a játékról, rakétaként húzott a csillagok felé. Ezzel a legnagyobbak közé lépett, olyan erőset rántott a fehér sport népszerűségén, odalódult az összes, aki bármilyen tervet szőtt. 14 éven át élvezte a bolygó Bumm-Bumm Becker irtózatos erejű szerváit, impozáns játékát.

Természetesen a sportsikereit privát boldogság is követte, egy ragyogó nőt, Barbara Feltust feleségül vett, gyermekük született, majd válás, egy zavaros apasági per, az üzleti életben pár sikertelen akció, tavaly pedig a végjáték, szinte anyagi tönkremenetel. Ennek a csúcsa vagy inkább a menekülés szomorú fejezete, amikor érmeit, serlegeit kellett licitálásra bocsájtani, a bevételből kis levegőhöz jutott, miközben a világ szemében még mindig ő a tenisz istene!

Játékospályafutása után/alatt sikerült összevesznie szülőföldjével, inkább Londonban él, Novak Djokovicsot is edzette, pár évig bírták egymást, aztán hirtelen kiugrottak az amúgy sikeres munkakapcsolatból.

35 éve már, hogy Boris Becker 17 évesen bajnokká nőtt Wimbledon gyepszőnyegén!