Tenisz

#Hortimegmondja – Félszáz éves lett a legendás paradicsommadár

2020. április 29.

Ki ez a papagáj? – kérdeztem Zoli barátomtól, akivel közösen hemperegtük végig sezlonyon a wimbledoni tenisztornát. A fickó irgalmatlanul harsogó ruhában száguldozott, az ízlésrendőrség steril bírói ítélet nélkül azonnal börtönbe vetette volna rikító ruhája miatt, plusz a hosszú, lobogós haja még jobban erősítette a színes madár effektust!

Amúgy Andre Agassi elég jól ütögetett, össze-vissza verte a kor ikonikus alakjait. Lendl, Wilander, Sampras, Stich, pár név, mind csúnyán ráfáztak a gumilabdaként pattogó ellenféllel szemben! Agassi Wimbledonban a labdameneteket követően apró, tipegő léptekkel készült az új kihívásra, pont elég idő jutott a szettjét elemezni, de hát nem ment, mert egy idő után káprázott az ember szeme a színorgiától! 

Az a torna nemcsak az amerikai srác feltűnése miatt volt emlékezetes, Steffi Graf felsőteste olyan változáson ment keresztül a korábbi évek szálkasága, mondhatni gebesége után, csak a női egyest, és csak őt néztük. A vizuális gyönyört még fokozta, hogy a német nő eléggé izgalmas fehér felszerelésben osztotta gyötrelmesen rossz fonákjait! Zolival tiszta féltékenyek voltunk, amikor a főbíró magához kérette Steffit!

Akkori felajzott állapotunkban végképpen elképzelhetetlen volt, hogy egyszer Graf és Agassi házasságukban olyan remek vegyes párost alkot, amely az aktív tenisz után újabb legendával tölti meg a végtelenül kimért és elegáns játék történelemkönyvét. Csúcs volt a koma, nem úgy indult az élete, hogy sokáig beragad a gémekbe, szettekbe. A kőkemény fater miatt lázadt, viselkedésével, megjelenésével, durván szembement a csontos elvárásokkal, miközben prímán teniszezett. Privátban is variált, Barbra Streisand partnersége sok töprengést okozott, ám mindketten boldogok voltak a kapcsolatban, szemben a csodaszép, sudár Brookie Shields-el, aki talán PR okból miatt ment feleségül az apró Agassihoz.

Közben a kismadár sorban nyerte a nagy tornákat, sikk volt meghívni őt, a szervezők már átléptek a rikoltozó színű ruháin, sőt nekik volt jó Agassi feltűnése, miatta beszéltek a tornáról! 14 aktív év alatt 17 nagy tornagyőzelem nem a véletlen műve, elég jó kis karrierre emlékeztet.

Szinte hihetetlen, hogy Andre Agassi már 50 éves!