Tenisz

#Hortivisszatekint – Michael Chang, a Roland Garros meglepetésembere

2020. június 03.

1989 májusa Magyarországon elég izgalmas volt. A ruszkiknak konyec, a most hatalmon lévők éppen kiléptek a politika óvodájából, az akkor hatalmon lévők elképzelhetetlennek tartották, hogy nem velük folytatódik a jövő, minden változott, egyedül a benzin ára volt kábé 25 forint, a Marlboro 38, a kenyér még éppen 3,60, nekünk a tenger a Balaton, csajok melltartó nélkül, Váci utca a gazdagság jelképe.

1989. május 31.-én a francia teniszbajnokságon egy felfelé törtető kisfiú teniszezett a világ akkori uralkodója ellen. Ivan Lendl kontra Michael Chang. Az előbbit „Rettegett” becenévvel is futtatták, nem véletlenül, szigorú, zorall arccal ütötte szét ellenfeleit, bőven a zeniten járt, és akkor szembejött vele egy kis ember. Tényleg kicsi volt, termetre is, hiszen kínai, amúgy amerikai, korban pedig 17 évesen került a Roland Garros salakjára, a cseh remek pedig szálfatermetével óriás sztár volt, akkor a világ első számú teniszezője.

Sima ügy gondolta a világ, lesz ugyan egy kis oktatás, Iván bácsi megmutatja a nebulónak, hogyan játszák ezt a felnőttek. A közönség egyáltalán nem készült csillagrobbanásra, Lendl számára az első két játék olyan sima volt, mint a 48 éves kazah sivatagi Zsigulin az összes autógumi!

Chang viszont valamit komolyan vett, a folytatásban pimasz módon ellopott két szettet, ettől kínossá vált az egész, legalább is ez látszott Lendl arcán, a francia népek meg izgalomba jöttek az ötödik játszmára. Szegény kínai származású kisgyerek addigra annyira elkészült az erejével, az adogatásokat úgy fogadta, hogy magasba feldobálva adta vissza a labdát, ezzel is időt nyerve magának. Saját szerváit gyengén, majdnem alulról ütötte, a bokájára folyt izzadtság a salak porával egyesülve vörös gipszcsizmává nehezült.

A vége felé viccesen sajátos taktikával az adogató udvarba állt, úgy várta Lendl egyre reménytelenebb ütéseit, de bírta. Többször az ájulás határára jutott, nem csoda, 277 percen keresztül püfölte a labdát, végül nagy meglepetésre győzött Ivan la Terrible ellen. A Lendl elleni sikert követően Michael Chang még jobban belejött:

17 évesen és 95 naposan Párizsban megnyerte a francia nyílt teniszbajnokságot!