TeniszWimbledon

Wimbledon: új bajnok lesz, de vajon kicsoda?

2022. július 08.

Ons Jabeur és Elena Rybakina is első GS-döntőjébe jutott be. 

Rybakina-Jabeur, szombat 15:00

Ha két héttel ezelőtt azt mondtam volna bárkinek, hogy ez a két játékos fogja vívni a wimbledoni torna női egyesének döntőjét, valószínűleg igen kerek szemekkel néztek volna rám, és mégis: azzal, hogy Simona Halep az elődöntőben vereséget szenvedett Rybakinával szemben, biztossá vált, hogy olyan játékos nyeri majd a tornát, akinek ez lesz az első Grand Slam-sikere. Ráadásul azért is sporttörténelmi ez a döntő, mert Kazahsztán (bár Rybakina orosz születésű) és Tunézia sem épp a teniszéről ismert, tehát a két finalista közel sem a legideálisabb körülmények közül jött. 

Részben ezért is nehéz megtippelni, hogy mi lesz majd a szombati meccsen. Egy Grand Slam döntő nagyon eltérő módon tud hatni a játékosokra, vannak, akik életük legjobbját nyújtják ilyenkor, míg másokat inkább agyonnyom a tehet. Az mindenesetre biztos, hogy ha csak a játéktudás döntene, nem kérdés, hogy Jabeur nyerne. 

Az is a tunéziai mellett szól, hogy kettejük közül neki vannak a jobb eredményei, Jabuer az utóbbi időszakban már több nagy tornán is döntőbe jutott. A wimbledoni versenyen is főleg rutinból oldotta meg eddig a feladatokat, igazán jól nem játszott. 

“Egy valóra vált álom, most fizetődött ki az a sok munka és lemondás” – fogalmazott Jabuer, és hozzátette: büszke arra, hogy tunéziai nőként állhat egy ekkor színpadon.  

Rybakina már a döntőre is kitért a nyilatkozatában: “Ons egy fantasztikus játékos, nem lesz egyszerű megjátszani a nyeséseit. De szerintem remek meccs lesz!”

Valószínűleg egyébként a kazahon fog múlni a meccs jelentős része. Ő az agresszívebb (Jabuer pedig a technikásabb), így ha nagy számban találja el a pályát, nehezen lehet majd megállítani.