Uncategorized

Afrikai Nemzetek Kupája: Rangadóval indul az első kör utolsó napja is

2022. január 10.

A negyedik játékra is marad egy derbi az F csoportból.


 

Tunézia – Mali

A „karthágói sasok” elsők közt vívták ki az újabb részvételt a kontinensviadalon, köszönhetően annak, hogy Mondher Kebaier irányításával egész bíztatóan alakul az eredménysoruk. Az első kalapból nem épp a legkedvezőbb sorsolást kapták, de a továbbjutás kötelező lenne részükről.

Az előző évtized elején két bronzérmet is szerző „sasok” nem tudták folytatni a jó sorozatukat és egyre gyengébben teljesítettek a tornákon. Mohamed Magassouba vezetésével már egy kört mentek a legutóbbi tornán, ám most messzebbre szóló terveik vannak.  

Nagyjából azonos eséllyel indul a két csapat ezen a találkozón és a végső győzelemért is, ahol éppen, de becsúsztak a legjobb tízbe. Elég kiegyenlített a mérleg az egymás ellenik tekintetében, így a döntetlen abszolút nem elképzelhetetlen.

 

Mauritánia – Gambia

Az „almorávidák” egymás után másodszor vehetnek részt a kontinensviadalon és bár a legutóbb már szereztek egy pontot, most az eső győzelmükre pályáznak. A vb-selejtezőkön való bukdácsolás okán Didier Gomes Da Rosa csak november óta ül a kispadon, így sokat még nem dolgozhatott a kerettel, ami nehezíteni fogja a csoport leggyengébbjének helyzetét.

Most vagy soha alapon vághat neki az első körnek Tom Saintfiet legénysége, ugyanis a debütáns együttesnek a harmadik kalapból aligha juthatott volna nehezebb párosítás a náluk magasabbra rangsoroltak közül. Ez lesz az a találkozó a „skorpiók” számára, amit meg kell nyerni és az továbbjutást érhet.

Az esélyek alapján nem lenne meglepő, ha döntetlennel zárulna a találkozó, ám az mindkét fél kiesésének megágyazna, így aligha fognak spórolni a felek, mert a csoport már két tagja ellen inkább csak reménykedhetnek a pontszerzésben.

 

Egyenlítői-Guinea – Elefántcsontpart

Először sikerült kvalifikáció útján kivívni a részvételt a „nemzeti menydörgés” csapatának, ugyanis a két korábbi sikeres szereplésük során rendezők voltak. Juan Micha irányításával azonban remek szereplést nyújtottak a selejtezők során és készülhetnek egy olyan csoportkörre, ahol a továbbjutás sem elképzelhetetlen.

Annak ellenére, hogy csak a második kalapból kerültek besorolásra az „elefántok”, mégis a harmadik legesélyesebbként tartják őket számon a végső győzelemre is. Patrice Beaumelle remek munkát végez a csapattal és minden esélyük meg van arra, hogy valóban éremmel távozzanak a torna végén.

Tíz éve épp a kontinensviadalon csaptak össze először tétmeccsen, amikor a négy közép a narancsmezesek jutottak, és most is egyértelműen favoritok lesznek, de ha nem lesznek elég élesek már az első meccsen azonnal becsúszhat egy pontvesztés.