Uncategorized

Lipcsében egy pont már bentmaradást érhet – német-magyar előzetes

2022. szeptember 22.

A magyar labdarúgó válogatott vezeti Nemzetek Ligája csoportját, a következő pár napban Németország és Olaszország ellen harcolhatja ki a bentmaradást – vagy még többet.

Covid és dilemma német oldalon

Manuel Neuer, valamint Leon Goretzka sem állhat Hansi Flick szövetségi kapitány rendelkezésére a lipcsei mérkőzésen. Mindketten koronavírus-fertőzés miatt estek ki, Flick emellett Julian Brandtra sem számíthat. A katari világbajnokság előtt, amolyan főpróbát jelentenek a Magyarország és Anglia elleni Nemzetek Ligája-találkozók, a legnagyobb kérdést a németek számára a védelem összerakása jelenti. 

Amikor idén három belső védővel játszottak, négy mérkőzésen négy döntetlen a mérleg. Amikor Flick a négyvédős rendszer mellett tette le a garast, kettőből kettő győzelem – közte az olaszok elleni 5-2. Előbbi játékrendszer választása azt jelentené, hogy az alapból magasra tolt német védelem mögött lyukak keletkezhetnek, melyeket Szoboszlai, Gazdag/Kleinheisler, illetve a két szárnyvédő futhat meg.

A visszavonuló vezér, illetve a hiányzó puzzle darabok

Nem mehetünk el szó nélkül Szalai Ádám szerdai bejelentése mellett, a 84-szeres válogatott csatár a két NL-mérkőzést követően nem lép többet pályára a nemzeti csapatban. Kétségtelen, hogy szerepe kiemelten fontos volt a válogatottban, sőt a taktika alapvetően az ő személye köré épült. Pályán belül és kívül is vezérnek számít Szalai, duplán lehet érzékeny a veszteség Marco Rossi szempontjából.

A szövetségi kapitánynak ez csak az olasz mérkőzést követően okoz fejtörést, most leginkább Nagy Zsolt, valamint Sallai Roland pótlását kell megoldania. A bal oldali szárnyvédő pozícióban több alternatívája van Rossinak, Fiola Attila, Callum Styles, Kerkez Milos, vagy Botka Endre egyaránt használható. Utóbbi inkább a védelem belsejében fog szerepelni, míg Kerkez Milos újoncként valószínűleg nem kap kezdőként lehetőséget – legalábbis az olasz edző nem az a kockáztatós fajta a kezdő tizenegy összerakásakor. 

Valószínűleg Fiola Attila lesz az opciója, hiszen a tavalyi Eb-n bal oldali szárnyvédő volt, illetve a válogatott mérkőzéseken kiválóan teljesített júniusban, igaz, akkor a másik oldalon. Sallai utódja árnyaltabb kérdés. Gazdag Dániel, vagy Kleinheisler László töltheti be a lyukat, ugyanakkor Sallai személyében egy nemzetközi szintű játékos esett ki, aki az egy az egy elleni szituációkban, kontratámadásokban magyar átlag fölé magasodik.

A spekulációkra leghamarabb csak péntek este kapunk választ, egy pont már elég lenne a következő ciklus A-divíziós szerepléshez. 

Szerző: Tokics Tamás