Uncategorized

MLS: Lucas Zelarayán végleg kinövi ezt a ligát?

2022. július 07.

Az argentin származású örmény spíler immáron harmadik éve az MLS egyik, ha nem a legjobb támadó középpályása. De járhat-e ez nagyobb ambíciókkal? 

Zelarayán nagyjából olyan szerepet tölt be a Columbus Crew életében néhány éve, mint amilyet a Blanco-Valeri páros töltött a Portland Timbers kötelékében: lendület, ravaszság, cselek, pazar gólok kölcsönzése, az ellenfelek folyamatos nyomás alatt tartása. A feltartóztathatatlan klasszikus, lezser szenvedély mozgó bástyája, mintha old school jegyek ütőere kezdene lüktetni előttünk a jelenben. Ő Lucas Zelarayán. 

Az MLS-ben mindig is voltak és mindig is lesznek ilyen és hozzá hasonló figurák, akik előre irányuló játékban határtalan szabadságot tükröznek és komplexitásuk megkérdőjelezhetetlen 

Zelarayán anno a New York City ellen debütált, amely meccsen győztes gólt is szerzett, aztán a 2020-as év végén a liga év újonca díjat is bezsebelte. Nem csoda, hiszen debütáló szezonjában rögtön meg is nyerte a ligát, az akkor is kimagaslóan erős Seattle Sounders ellen aratott 3-0-s sikerből oroszlánrészt vállalt: két gól, egy gólpassz – ez bármi helyett beszél. Nem is csoda, hogy végül az MLS legértékesebb játékosának is választották. 

2021 sem volt számára hanyagolható év, összesen öt szabadrúgásgólt szerzett, ami elég jó arány. Akkor, s azóta is (2022) többször volt már a hét, illetve a hónap spílere a ligában, nagyjából azt is mondhatjuk, hogy az argentin-örmény srác fogta, és kisajátította magának a ligát mint önálló játszóteret. 

Persze, ennél jóval izgalmasabb csapatjátékosról van szó, aki mindig alázatos társai iránt, szezononként rengeteg gólpasszt és kulcspasszt termel, leginkább pedig ezzel növi ki magát csapata legjobbjává is, mert amikor épp nem megfordít egy meccset két bődületes bombával, akkor a társakat hozza kihagyhatatlanul előnyös helyzetbe. 

Hogy Zelarayán kinőtte-e ezt a ligát, az nem kérdés, sőt már érkezésekor kicsi volt számára az itteni cipő, még ha a szorítás nem is érződik – ám az argentin szinte biztos, hogy a Crew játékosa marad 2024-ig, de opciósan akár ’25-ig is.

Életkorában adódóan nem elképzelhető számára egy komolyabb váltás, maximum egy keleti liga majd. De addig is, nyugtázhatják a sárgák drukkerei, hogy a Timbers régi Blanco-Valeri párosának ethosza náluk egyszemélyben összpontosul.

És övék a liga új, meg az eddigi történetének eddigi legjobb ikonja.