Uncategorized

NHL: A Lightning történelmi tettre készül a Stanley Kupa-döntőben

2022. június 14.

A Tampa Bay közel 40 év után az első csapat lehet, amelyik háromszor egymás után bajnok lesz.

A Tampa Bay Lightning szinte a kiesés szélén táncolt a New York Rangers elleni főcsoportdöntőben, de a harmadik meccs megnyerésével 180 fokos fordulat állt be a párharc menetébe, így végül 4-2-vel jutott a Stanley Kupa-döntőbe, ahol a Colorado Avalanche vár rá.

A keleti finálé a Rangers szája íze szerint kezdődött, mivel hazai pályán mindkét találkozót megnyerte, az elsőt viszonylag simán, a másodikat pedig szoros küzdelemben. De a sorsdöntő összecsapásnak a harmadik, immár tampai felvonás bizonyult, amelyen a vendégek a meccs felénél 2-0-ra vezettek. Itt viszont óriási szerepe volt a Lightning rutinjának, hogy annak ellenére sem pánikolt a gárda, hogy tisztában volt vele, 3-0-ról szinte lehetetlen küldetés lenne a továbbjutás.

A floridai alakulat a mostanival együtt az elmúlt nyolc idényből hatodszor szerepelt a főcsoportdöntőben, ez a felgyülemlett elképesztő mennyiségű tapasztalat pedig a legnehezebb pillanatokon is átsegíti a csapatot. A túloldalon a Rangers hosszú évek óta először tudott összerakni egy nagy menetelést, de ebben a kulcspillanatban a rutintalanság kiütközött, hogy nem tudta “behúzni” a harmadik mérkőzést, amivel jószerivel lezárhatta volna a párharcot.

A Lightning elképesztő nyomás alá helyezte riválisát és a Vezina-trófea legnagyobb esélyesének tartott Igor Sesztyorkint, melynek köszönhetően már a harmadik harmad elején egyenlített. És ahogy a mostani rájátszásban nem először, döntetlen állásnál az utolsó percben, azaz a legjobbkor szerezte a győztes gólt, amikor az ellenfélnek tulajdonképpen már nincs ideje a válaszra. Ezúttal Ondrej Palat volt a meccs és ezzel a párharc hőse, aki 42 másodperccel a rendes játékidő vége előtt vette be a Rangers kapuját. Ebből a sokkból aztán már soha nem állt fel a New York-i együttes.

A negyedik felvonást simán nyerte a Lightning, majd az ötödik, immár ismét New York-i találkozón újra Palat ütött sokkoló gólt. Ezúttal 1-1-es állásnál 1:50 perccel a vége előtt döntötte romba a Rangers álmait. A hatodik mérkőzést stílszerűen a csapatkapitány Steven Stamkos zárta le: a második harmadban vezetést szerzett, majd a Rangers egyenlítésére 21 másodpercen belül válaszolt, több gól pedig nem esett, így a Lightning 2020 és 2021 után elhódította a Wales hercege-trófeát.

A Lightning keretének varázsa az, hogy mindig van valaki, aki megvillan a kulcspillanatokban, mert nem csupán két vagy három játékosra támaszkodhat. Tud meccset nyerni a kapusa, Andrej Vaszilevszkij, a védők között Victor Hedman a liga egyik legjobbja és akkor még nem említettük a sztárokat, Nyikita Kucserovot, vagy éppen Stamkost, de csak a mostani menetelésben volt már hős Palat mellett Ross Colton is. A legbeszédesebb, hogy a Lightning úgy szállhat harcba egymás után harmadszor a Stanley Kupáért, hogy egyik legjobbját, Brayden Pointot a rájátszás nagy részében nélkülözte, de a fináléban vélhetően már ismét bevethető lesz.

A döntő – ahogy az NBA-ben is – a fiatalság és a rutin párharca lesz. Támadásban elképesztő arzenált képes felvonultatni az Avalanche, elég csak Nathan MacKinnonra, Gabriel Landeskogra, Mikko Rantanenre gondolni, de nagy kérdés, hogy a remek védekezéséről is híres Lightning ellen mire mennek, miközben a Colorado sebezhető pontja egyértelműen a kapusposzt, mert sem Darcy Kuemper, sem Pavel Francouz nem érhet Vaszilevszkij nyomába.

Legutóbb három egymást követő bajnoki címre a New York Islanders volt képes, igaz, a Szigetlakók 1980 és 1983 között négyig meg sem álltak.