Fogadási útmutató – Ázsiai hendikep

Előfordult már, hogy az online sportfogadás piacait böngészve azon agyaltál, hogy vajon mit jelenthet az ázsiai hendikep kifejezés? Nos, akkor van egy jó hírünk: ebben az útmutatóban segítünk megérteni ennek a komplex fogadási fajtának a rejtelmeit, mely valójában nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik.

E kalauzban az ázsiai hendikep fogadással ismerkedhetsz meg, ezáltal pedig még egy lépéssel közelebb kerülhetsz a fogadási tétek szakértőjévé válásához. Egy másik útmutatónkban az online foci fogadás legfontosabb kifejezéseit gyűjtöttük össze. Ajánljuk figyelmedbe ennek elolvasását, amennyiben úgy érzed, hogy az ázsiai hendikep fogadás megismerése előtt még inkább az alapfogalmakkal kerülnél tisztába.

Mi is az az ázsiai hendikep fogadás?

Mielőtt belekezdenénk a magyarázatba, fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az ázsiai hendikep egy haladó fogadási fajta. Amennyiben tehát még nehezedre esik kiigazodni az alapvető, egyszerűbb téttípusok között, javasoljuk, hogy a hogyan fogadj sportra útmutatónkkal kezdj, és ezek után térj vissza erre a kalauzra.

Az ázsiai hendikep fogadás olyan téttípus, mely számos sportban használatos, célja pedig nem más, mint kiegyenlíteni az esélyeket abban az esetben, ha valamely csapat nagy favorit. Példának okáért a FA-kupában számos kisebb csapat száll harcba a Premier League óriásaival szemben. Amennyiben a Southampton csapata játszana a Newport ellen, a fogadási oddsok meglehetősen elferdülnének a Saints javára. Az oddsaik tehát igen aprók lennének. Ez pedig azt jelentené, hogy a Southampton csapatának győzelmére, vereségére vagy a döntetlenére való tétrakás – 1X2 téttípus – nem lenne túl csábító. Az ázsiai hendikep fogadás segítségével azonban az oddsok és a pontozási vonal kiegyenlíthetőek.

Az ázsiai hendikep fogadás mind a két csapat részére kiegyenlíti az oddsok arányát, ezáltal mind a két tét az 50%-hoz közelít. Ezen online fogadás fajta úgy működik, hogy az egyik csapat győzelme vagy veresége egy virtuális hendikeppel indul, azáltal, hogy a végső góljaik számából valamennyit el kell venni, vagy ehhez a számhoz hozzá kell adni. A nagy különbség az, hogy a tétedet csak akkor nyerheted vissza, ha az adott csapat nem haladja meg, vagy nem marad alul a hendikep értékéhez képest.

Az egyik kiemelkedő ok, ami miatt a játékosok szeretnek élni az ázsiai hendikep piacokkal, amikor az online foci fogadás szerencsejáték izgalmait választják az az, hogy a tét könnyebben lefedhető. Itt ugyanis a döntetlen nagyon is lehetséges végeredmény, a játéknak ezáltal három valószínűsíthető kimenetele van. Az ázsiai hendikep fogadás pedig hatékonyan lefedi számodra ezt a köztes kimenetelt.

Ázsiai hendikep – Hogyan működik?

A sportban néha előfordulnak lenyűgözően kiegyenlített mérkőzések. Ennek ellenére a legnagyobb professzionális sportokban, mint a labdarúgás, a tenisz vagy az NFL, legtöbbször egy erős csapat kerül szembe egy gyengébbel. Amennyiben pedig ez megtörténik, a kedvenc csapatok oddsai néha olyan aprók, hogy a lehetséges kifizetés nem éri meg a kockázatot.

A fogadóirodák így megalkották az ázsiai hendikep fogadást, hogy ezáltal egyenlítsék ki az egyenlőtlen felállást, így biztosítva lehetőséget a játékosoknak arra, hogy az ilyen meccsek esetén is nagyjából követni tudják az 1X2-es fogadási sémát.

Az ázsiai hendikep fogadás nagyban hasonlít a normál hendikephez, melyben az egyik csapat egy virtuális előnnyel vagy hátránnyal indul.

Ázsiai hendikep fogadás – Egész számos határok (Full lines)

A Tottenham és a Crystal Palace meccsén az oddsok a következőképp alakulnak: 1,30 a Tottenham győzelmére, 5,50 a döntetlenre és 9,00 a Crystal Palace-ra. A Tottenham itt egyértelműen favorit, és azt gondolná az ember, hogy könnyedén nyernek majd. Az ázsiai hendikep fogadás lehetővé teszi azt, hogy a Tottenham győzelmének oddsai megemelkedjenek. Módodban áll egy ’Tottenham -1’ tétet tenni, melyhez 1,80-as odds tartozik. Ebben az esetben akkor nyered meg a fogadást, ha a Tottenham legalább két góllal nyer, ha pedig veszítenek vagy a meccs döntetlen, elveszted a tétet. Amennyiben a Tottenham 1 góllal nyer, visszanyered a tétedet.

Az utolsó pont az, amiben az ázsiai hendikep fogadás eltér a sima hendikep fogadástól.

Arra is van lehetőséged, hogy egy ’Crystal Palace +2’ tétet rakj az ázsiai hendikep piacon. Ha a Palace három vagy több góllal veszít, elveszted a tétet. Amennyiben két góllal vesztenek, visszakapod a pénzedet, amennyiben pedig maximum egy góllal vesztenek, megnyered a fogadást.

Egy másik példa az ázsiai hendikep fogadásra az, amikor két egyenrangú csapat kerül szembe egymással. Amennyiben a Chelsea és a Tottenham meccséről van szó, lehetőséged van csupán két kimenetelre leredukálni a klasszikus 1X2 modell kockázatait, egy 0-s ázsiai hendikeppel. Ha az a csapat nyer, amelyikre fogadtál, nyersz. Ha a meccs döntetlen lesz, visszakapod a pénzedet, pont úgy, mint amikor a ’nincs fogadás döntetlenre’ (draw no bet) téttípust választod.

Ázsiai hendikep fogadás – Mik azok a half és quarter lines-ok?

Ázsiai hendikep – Fél számos határok (half lines)

A fentebb szemléltetett példákban full line ázsiai hendikep fogadásokról volt szó, melyekben egész számokkal játszol (pl. +/-2 vagy 0). Az ázsiai hendikep fogadásban azonban half és quarter lines lehetőségek is vannak.

A fél számos ázsiai hendikep fogadásnál az online fogadás értéke 5-ös számmal végződik, és +/-0,5-től kezdődik (1,5; 2,5…stb.).

Egy +0,5-ös ázsiai hendikep fogadás azt jelenti, hogy az a csapat, amelyikre a tétet raktad, egy pozitív, 0,5-ös gólelőnnyel kezdi a meccset. Ha tehát az a csapat, amelyikre fogadtál nyer vagy döntetlent játszik, nyersz. Ha a csapat veszít, elveszted a fogadást.

Amennyiben az ázsiai hendikep értéke +1,5, a csapat 1,5-ös előnnyel indul. Ebben az esetben akkor nyersz, ha a csapat nyer, döntetlent játszik vagy legfeljebb egy góllal veszít. Amennyiben a csapat két vagy több góllal veszít, elveszted a tétet. Az ázsiai hendikep fogadásnál negatív előjelű számok ugyanezen az elven, de pont fordítva működnek.

Ázsiai hendikep – Negyed számos határok (Quarter lines)

A quarter lines annyiban különbözik a már korábban bemutatottaktól, hogy az értékek 25-re vagy 75-re végződnek, így +/-0,25; 0,75; 1,25; 1,75…stb. lehetnek. A negyed számok szépsége az, hogy a tét lefed bizonyos végeredményeket, azonban nem olyan szinten, mint ahogyan azt a fél számok teszik, így az oddsok rendszerint magasabbak.

Az ázsiai hendikep fogadásnál egy -0,25-ös quartier line azt jelenti, hogy a negatív ázsiai hendikeppel rendelkező csapat egy -0,25-ös hátránnyal kezdi a meccset. Ha az a csapat, amelyre fogadtál nyer, nyertél. Ha a csapat veszít, elveszted a fogadást. Ha az eredmény döntetlen, visszanyered a téted felét.

Egy -0,75-ös értékkel az általad választott csapat -0,75-ös hátránnyal kezdi a meccset. Akkor nyersz, ha a csapat legalább két góllal nyer. Amennyiben a csapat egy góllal nyer, a téted megosztásra kerül: a tét egyik felét visszakapod, a másik felén nyersz. A fogadást akkor veszted el, ha a csapat veszít, vagy a mérkőzés eredménye döntetlen. A szituáció pont fordítva működik, amennyiben az általad választott csapatnak pozitív előjelű értéke van az ázsiai hendikep fogadásban.

További információért és példákért olvasd el az ázsiai hendikep fogadás határairól szóló útmutatót.

Ázsiai összesítés

Mi az ázsiai összesítés?

Az ázsiai összesítés az ázsiai hendikep fogadás egy olyan fajtája, amikor a tétet a gólok számára teszed meg. Ez az alatt/felett fogadáshoz hasonlóan működik, a különbség csupán a határokban van. Fogadhatsz egész számos, feles és negyedes határokra 0,5; 0,75; 1; 1,25; 1,75 és így tovább alatt/felett.

Vegyünk egy Manchester City – Norwich meccset. Példánkban az ázsiai összesítésnek egész számos határa van, tehát például 1 gól felett kell lenni. Ebben az esetben akkor nyersz, ha a meccsen legalább két gólt lőnek. Amennyiben a mérkőzés gól nélkül fejeződik be, elveszted a fogadást, egy gól esetén pedig visszakapod a téted.

Amennyiben a téted 1 gól alatt teszed meg, úgy egy gól nélküli meccs esetén nyersz, 1 gólnál visszakapod a pénzedet, kettő vagy több gól esetén pedig elveszted a fogadást.

Ázsiai összesítés – Fél számos határok (half lines)

Amennyiben fél számos határokra teszed meg a tétet, például 0,5 gól felettre, úgy két lehetséges kimenetel van: győzelem vagy vereség. Akkor nyersz, ha a meccs legalább egy góllal fejeződik be, amennyiben azonban nem lőnek gólt, elveszted a fogadást. Egy 0,5 gól alattra történő fogadás esetén pont fordítva működik a kifizetés.

Amennyiben negyed számos határra fogadsz, tehát pl. 0,75 gól felettre, úgy akkor nyersz, ha a meccs legalább két góllal zárul. Egy gól esetén a tét felén nyersz, gól nélküli mérkőzés esetén pedig elveszted a fogadást. Amennyiben 0,75 gól alattra fogadsz, a kifizetés megfordul. Akkor nyersz, ha a meccsen nem lőnek gólt. Egy gólnál a tét felét veszted el, kettő vagy több gól esetén pedig a teljes fogadást elbukod.

Több tanácsot szeretnél az ázsiai hendikep fogadással kapcsolatban? Tedd fel kérdéseidet az Unibet Közösségnek!

Mely sportok a legideálisabbak az ázsiai hendikep fogadáshoz?

Az labdarúgás egyértelműen az egyik legideálisabb sport, melynél az online fogadás kiváló fajtája az ázsiai hendikep. Ez amiatt van, hogy a döntetlen igenis lehetséges kimenetel, így jó pár szerencsejátékos mindenképp szeretné lefedni ezt a potenciális végeredményt. Érdemes hát kipróbálnod ezt a téttípust, amikor legközelebb online vagy élő fogadás megkötésére adod a fejedet.

Az olyan sportokban, mint a krikett vagy a rögbi szintén megvan a döntetlen lehetősége, bár tény, hogy itt jóval ritkábban fordul elő ez a kimenetel. Ennek következtében az ázsiai hendikep nem igazán népszerű e sportok kedvelői körében.

A kosárlabda és a netball mérkőzések rendszerint magas találatszámokkal fejeződek be, így kiváló lehetőséget nyújtanak az ázsiai hendikep kedvelőinek. Az ázsiai hendikep piac csak úgy virágzik e sportágaknál.